Srbijo, budi ponosna! Mladi informatičar je na krovu sveta, prvi je Srbin koji je doneo zlato sa važnog singapurskog takmičenja

25.09.2020

18:00 >> 11:22

0

Mladi Tadija Šebez u ring je ušao sa 343 najpametnije glave iz celog sveta

Srbijo, budi ponosna! Mladi informatičar je na krovu sveta, prvi je Srbin koji je doneo zlato sa važnog singapurskog takmičenja
Copyright Promo/Tadija Šebez

Mladi Tadija Šebez, učenik novosadske gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, jedini je Srbin koji je osvojio zlatnu medalju na 32. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi, koja se ove godine, zbog epidemije koronavirusa, održala onlajn, a u organizaciji Singapura.

 A, konkurencija je bila baš jaka. Na ovom visoko cenjenom takmičenju nadmetalo se 343 mladih informatičara iz 87 zemalja, što je najveći broj konkurenata u istoriji tog nadmetanja. Samo je Tadiji Šebezu zlato zasijalo kraj srca. A, to je, po svemu sudeći, tek početak!

Promo/Tadija Šebez

Pripremao se tri godine

„Zlatni“ Tadija kaže za „24sedam“ da se za borbu u znanju sa najboljim mladim informatičarima u svetu pripremao tri i po godine.

– Naporno sam radio, a ono što je najvažnije – uvek sam verovao u sebe. Imao sam toliko samopouzdanja da sam se i treme oslobodio. Doduše, takmičenje se održalo onlajn, pa mi je zbog toga bilo lakše da se opustim – priča u dahu naš šampion.

Na putu do nestvarnog uspeha mladi informatičar najpre je imao pomoć profesora, koji su ga podučavali u gimnaziji, a stvari je kasnije preuzeo u svoje ruke.

– Kad sam tek počeo da programiram, profesori su mi mnogo pomagali, ali ubrzo sam dostigao nivo koji mi omogućava da samostalno napredujem, pa sada ka cilju idem samo u sopstvenim cipelama, baš kao što sam učinio i na ovom takmičnju – kaže Tadija.

Ponosan na zlato

Bezgranično ambiciozan, ali izuzetno skroman, informatičar otkriva da mu je mnogo drago što je pobedom obeležio istoriju srpske nauke.

– Drago mi je što sam svojoj zemlji doneo prvu zlatnu medalju. To je velika čast za mene – demonstira nam on tu skromnost.

 Znao sam pre završetka da sam najbolji

Veličinu njegovog uspeha pokazuje i činjenica da je sat pre kraja takmičenja znao da je najbolji na svetu, i to zato što je prvog dana takmičenja, koje je trajalo dva, postigao rezultat koji niko ni tog drugog dana nije mogao da nadmaši.

– Bio sam presrećan, ali nisam dozvolio da se opustim, pa sam nastavio da poboljšavam rešenje drugog zadatka. Finalni rezultat doneo mi je zlatnu medalju, na koju sam neizmerno ponosan. Jedino mi je žao što nisam otišao u Singapur i upoznao se s ostalim svetskim informatičarima – završava Tadija.

Sa tolikim samopouzdanjem, znanjem i verovanjem u uspeh, nije ni čudo što je trijumfovao pre nego što se takmičenje i završilo.

Podsetimo, takmičenje budućih naučnika trajalo je dva dana – 18. i 19. septembra.

Prema objavljenim informacijama, epidemiološka situacija nije dozvolila da se ono održi u Singapuru, kako je planirano, pa su svi učesnici zadatke rešavali u obrazovnim ustanovama u svojim državama.

Promo/Tadija Šebez

Tadija Šebez je svoje znanje demonstrirao iz prostorije Matematičkog fakulteta u Beogradu.

Oba dana imali su po pet sati da reše po tri algoritamska zadatka u programskim jezicima C++ ili Java.

A, zamislite samo da je jedan Srbin nakon pobede skočio od radosti usred Singapura…

Interesuje se za veštačku inteligenciju

Tadija Šebez upisao je Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, a želja mu se da se u budućnosti bavi proučavanjem veštačke inteligencije. U slobodno vreme radi zadatke i učestvuje na onlajn takmičenjima iz programiranja. Osvojio je ukupno pet medelja na tim takmičenjima. Inače, rekreativno trči i ide na ulične treninge. Uči kineski jezik i želi da to nastavi tokom studija.

 

I oni su zasijali: Još dve medalje za Srbiju

Pored Tadije Šebeza, koji se okitio zlatom, dve bronzane medalje za Srbiju na 32. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi doneli su i Jovan Bengin i Mateja Vukelić, koji pohađaju Matematičku gimnaziju u Beogradu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike