Obeležavamo Međunarodni dan socijalnog rada: "Ove 4 stavke neophodne su za kvalitetne rezultate"

21.03.2023

19:10

0

Autor: J.N.

Dobri uslovi rada, osećaj pripadnosti kolektivu i poštovanje zaposlenih od strane poslodavca direktno utiču i na kvalitet rada

Obeležavamo Međunarodni dan socijalnog rada: "Ove 4 stavke neophodne su za kvalitetne rezultate"
Tan2021-10-22_14279261_0 - Copyright Dominic Lipinski/PA via AP

Unapređenje uslova rada zaposlenih u institucijama socijale zaštite, kao i ulaganje u njihov profesionalni razvoj, osnovni je uslov unapređenja celokupnog sistema socijalne zaštite, poručili su iz Ministarstva rada povodom obeležavanja Međunarodnog dana socijalnog rada.

- Dobri uslovi rada, osećaj pripadnosti kolektivu i poštovanje zaposlenih od strane poslodavca direktno utiču i na kvaliteta rada pružaoca usluga socijalne zaštite i samih institucija - navodi se u saopštenju.

Za kvalitetan rad, poručuju, ključni elementi su socijalna pravda, ljudska prava, kolektivna odgovornost i poštovanje različitosti.

Socijalni radnici koji se bave pitanjima invaliditeta, siromaštvom, mentalnim bolestima, rešavaju probleme nezaposlenosti, socijalnim pitanjima predstavljaju pokretačku snagu sistema socijalne zaštite.

"Zaštiti sebe da bismo štitili druge"

Prvo pravilo spašavanja, zaštite ili pružanja pomoći i podrške drugima je da je neophodno zaštiti sebe, da bismo bezbedno štitili druge.

Socijalni radnici u sistemu socijalne zaštite treba da osećaju sigurnost, da bi tu sigurnost mogli da pretoče u poverenje korisnika usluga.

Sigurnost pružalaca i korisnika usluga, garant je sigurnosti zajednice

- Socijalni rad temelji se na društvenoj odgovornosti države i lokalnih zajednica prema njenim najosetljivijim članovima, zbog čega socijalni rad i javna ovlašćenja, koja Republika i lokalne samouprave prenose na pružaoce socijalnih usluga u javnom ili u civilnom sektoru, predstavljaju garant socijalne sigurnosti i najosetljivijima među nama - poručuju iz Ministarstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike