Danas nam stiže proleće! Uskoro i kazaljke na satu pomeramo unapred

20.03.2023

07:18

0

Autor: J. S. J.

Na dan prolećne ravnodnevice, obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemljina atmosfera prividno uzdiže Sunce iznad horizonta

Danas nam stiže proleće! Uskoro i kazaljke na satu pomeramo unapred
Tan2022-5-3_125019832_0 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Proleće počinje danas u 22:24 časova, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković". U isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen. Na dan početka proleća, Sunce u Beogradu izašlo je u 5:42, a zaći će u 17:50, što znači da će obdanica trajati 12 sati i 8 minuta, a noć 11 sati i 52 minuta.

Na dan prolećne ravnodnevice, obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemljina atmosfera prividno uzdiže Sunce iznad horizonta, dodaje se u saopštenju. 

Vreme će danas biti lepo i sunčano, istinski prolećno.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) danas će u većem delu Srbije biti umereno oblačno i suvo, a slaba kratkotrajna kiša očekuje se tek ponegde na severu i zapadu.

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
 

 

Istovremeno na istoku i jugoistoku duži sunčani intervali. Južni vetar slabog do umerenog intenziteta tokom dana će biti u skretanju na zapadni i severozapadni, u Vojvodini i u kratkotrajnom pojačanju.

Najniža temperatura od -1 stepen na jugoistoku do 10 stepeni u Beogradu, a najviša od 15 na severozapadu do 22 stepena na jugoistoku Srbije. 

U Beogradu umereno oblačno i veći deo dana suvo. U pojedinim delovima grada očekuje se slaba kratkotrajna kiša.

Letnje računanje vremena od 26.marta

Profimedia
 

 

Inače, krajem ovog meseca, odnosno poslednjeg vikenda u martu, pomeramo i kazaljke na satu za jedan sat unapred  i prelazimo na letnje računanje vremena.

Srbija je počela da koristi letnje računanje vremena 27. marta 1983. godine.

Do 1995. satovi su se vraćali u poslednjoj sedmici septembra i to na osnovu odluka koje je donosila Vlada, a kasnije je donet zakon kojim je letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

Od 2002. godine EU je odredila da početak letnjeg vremena počinje poslednje nedelje u martu, a završava se poslednje nedelje u oktobru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike