Kako da "preživite" pomeranje kazaljki i prelazak na letnje računanje vremena? Ovih 6 saveta morate da ispoštujete

18.03.2023

15:00

0

Autor: J.N.

Stručnjaci ukazuju da bi se loš uticaj na organizam, prilikom menjanja računanje vremena, mogao izbeći postepenom pripremom

Kako da "preživite" pomeranje kazaljki i prelazak na letnje računanje vremena? Ovih 6 saveta morate da ispoštujete
Žena odlaže alarm - Copyright Freepik

Pomeranje kazaljki na satu i letnje računanje vremena startuje 26. marta u noći između subote i nedelje.

Iako je nekima mrska ova pojava, najviše zbog toga što te noći spavamo sat kraće, iza cele ove ideje stoji efikasnije korišćenje dnevnog svetla.

Ideja je potekla od Džordža V. Hadsona, a realizovana tek 10 godina kasnije, kada je britanski preduzimač i graditelj Vilijam Vilet jednog letnjeg jutra primetio da ljudi spavaju iako je sunce odavno izašlo. 

Pokrenuo je kampanju za uvođenje "britanskog letnjeg vremena" koje bi podrazumevalo da se svake nedelje u aprilu kazaljke na časovnicima pomeraju za po 20 minuta unapred, a zatim vrate unazad tokom četiri nedelje u septembru.

Profimedia
 

Srbija je počela da koristi letnje računanje vremena 27. marta 1983. godine.

Do 1995. satovi su se vraćali u poslednjoj sedmici septembra i to na osnovu odluka koje je donosila Vlada, a kasnije je donet zakon kojim je letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

Od 2002. godine EU je odredila da početak letnjeg vremena počinje poslednje nedelje u martu, a završava se poslednje nedelje u oktobru.

Kako pripremiti organizam za promenu?

Stručnjaci ukazuju da bi se loš uticaj na organizam, prilikom menjanja računanje vremena, mogao izbeći postepenom pripremom.

*Pomerajte alarm postepeno po 30 minuta dva dana pre početka letnjeg računanja vremena, sve dok se ne probudite sat vremena ranije nego obično.

*Pokušajte da odete na spavanje barem sat ranije u subotu ili odspavajte malo u nedelju kako biste sprečili pospanost sledećeg dana.

*Provetrite spavaću sobu, održavajte je hladnom, mračnom i tihom kako biste optimizovali kvalitet sna - sve to olakšava san.

*Ograničite vreme ispred ekrana pre spavanja

*Idite na spavanje pre ponoći, spavajte 8 sati

*Jedite lakšu hranu, pijte dosta tečnosti

Danas na svetu čak 110 od 192 države koristi letnje ukazno vreme. Sistem pomeranja sata se ne koristi ni u Kini, Japanu, Južnoj Koreji i širom afričkog kontinenta.

Izrael je do pre nekoliko godina menjao letnje vreme različito od ostatka sveta, zbog posebnog lunarnog kalendara, pa većina računarskih sistema nije mogla prelaziti na izraelsko letnje vreme.

Da li pomeranje kazaljki utiče na zdravlje?

Eventalne promene, tvrde stručnjaci, mogu se osećati dva do tri dana nakon pomeranja sata.

 

Freepik
 

Dok su američki naučnici utvrdili stopu porasta rizika od moždanog udara za osam odsto tokom prva dva dana od početka prelaska na letnje računanje vremena, švedski naučnici su zaključili su da broj srčanih udara opada u nedelji nakon vraćanja sata unazad za 21 odsto.

Oni su takođe tvrdili da u proleće stopa srčanih udara raste sedam dana posle pomeranja sata unapred.

Štetan uticaj na srce najizrazitiji je u prva tri dana nakon nedelje u kojoj se prelazi na letnje .

Ova promena takođe može da utiče i na apetit, pa postoji verovatnoća da ćete u prvim danima prelaska na letnje računanje vremena da izgubite apetit.

Osim promene u apetitu, moguć je pad koncentracije, posebno prve nedelje nakon pomeranja sata. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike