„Zone pobegulja“ iz Pavlovca kod Vranja u očev dom vraćena okovana zlatom! 24sedam na pomirenju dve porodice (FOTO/VIDEO)

12.03.2023

20:30

1

Očeva mezimica u tajnosti se obećala momku iz Leskovca, a roditelji u četvrtak uz pesmu zakopali ratne sekire

„Zone pobegulja“ iz Pavlovca kod Vranja u očev dom vraćena okovana zlatom! 24sedam na pomirenju dve porodice (FOTO/VIDEO)
Denisa i Aca Denić na veridbi - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Sve lepe stvari obično se dese kada se tome najmanje nadamo, a tako je i sa ovom pričom, na koju je ekipa 24sedam nabasala slučajno, na povratku sa jedne teške hroničarske priče u okolini Vranja.

Prolazeći kroz selo Pavlovac, na samom skretanju sa glavnog puta, u sred radne nedelje, u četvrtak, negde oko podneva, prošli smo pored kuće pred kojom je gomila sveta igrala uz muziku.

- Romska svadba, hoćemo da svratimo, upitah fotografa Gorana Sivačkog, sa kojim se uglavnom sa terena vraćam kao da nas svi đavoli ovog sveta gone.

Nije odgovorio ništa, samo je nastavio da vozi, ali na ulasku u susedne Donje Neradovce okrete auto na sred puta i vratismo se u Pavlovac.

Kontamo da je u pitanju mladoženjina kuća, i da tek treba da se ide po mladu. A i glupo je da se bez pitanja okolo šunjamo, ili fotografišemo, pored kamermana koji je u kolu zumirao dve lepe dame u svetlucavim haljinama jarkih boja.

- Ko je ovde glavni, upitah jednog od posmatrača.

- Onaj sa bradom, pokaza prema vratima kuće na korpuelentnog, pod konac skockanog mlađeg muškarca.

- Jeste li vi mladoženja?
- Nisam, ja sam otac, odgovori uz osmeh i odobravanje da može da se zabeleži veselje u njegovoj kući.

Muzika gruva toliko da jedva možeš čuti onog pored sebe. Svako malo iz kuće ze iznose paketi sokova i gajbe piva kojima se časte okupljeni meštani. Samo još da dođe mlada.

Međutim, objasniše nam da ovo uopšte nije svadba, već pomirenje, odnosno neka vrsta veridbe. I da je to otac od buduće neveste Denise, koja se, prateći svoje srce, u tajnosti obećala Aci Deniću i pobegla iz očevog doma čak u Leskovac.

Verovatno nema građanina ove zemlje koji bar jednom nije odgledao Šotrinu „Zonu Zamfirsku“, nastalu prema istoimenog romana Stevana Sremca, a današnja priča iz Pavlovca po mnogo čemu podseća na  Sremčevu, napisanu preko više od stotinu godina.

24sedam/Goran Sivački
Aca je buduću suprugu okitio zlatom i dukatima

Pomrsila je lepa Denisa, najmlađa od troje dece, i očeva mezimica, planove u svojoj porodici jer je prvo trebalo da se oženi njen stariji brat, a i sestra joj je za udaju stasala.

Bila je, kažu, jedno vreme prilično zategnuta situacija. Glava kuće u prvim danima nije hteo da čuje ni za tazbinu ni za svoju mezimicu. Bilo je i suza, teških reči ali je „sve leglo“ kad je shvatio da je to ljubav i da njegovo najmlađe dete ide u dobru kuću i za momka koji će je kao on paziti.

Oko jedan sat s glavnog puta začuli su se udarci u bubanj.

Porodica Denić dolazi sa budućom nevestom u dom njenih roditelja da se izmire, izljube, provesele i dogovore za predstojeću svadbu.

Denisa, u tamno plavoj haljini od čipke, sva u zlatu i dukatima, polako se približava roditeljskom domu u pratnji svog verenika Ace i njegovog dede, koji preko ramena nosi prebačeno ćebe i venac sa crvenim ljutim paprikama, verovatno da otera uroke. U ruci nosi korpu, u kojoj je u crvenu čipku umotan dokaz o tome da su roditelji dobro pazili svoju ćerku i da je ona čedna došla u njihovu kuću. Iza njih su otac i majka budućeg mladoženje.

24sedam/Goran Sivački
Dokaz da su roditelji dobro birnuli o svojoj mezimici

Pred kućom očevi jedan drugom nazdraviše, a deda preda Denisinoj majci korpu, pa ona sa ćerkom i budućim zetom uđe u dom.

Ubrzo iz kuće izađoše, Aca je Denisi brisao suze, a njena majka ponosno je preko ruke prebacila tkaninu iz korpe koju su doneli prijatelji, pa zaigrala uz jednu od pesama kraljice rosmke muzike Vide Pavlović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike