Dečiji brak nije romska tradicija, već uzrok osipanja Romkinja iz obrazovnog sistema

17.12.2021

17:24

0

Autor: 24sedam

Dečji, rani i prinudni brakovi nisu u dovoljnoj meri prepoznati kao štetne prakse, koji ugrožavaju detetovo pravo na život, opstanak i razvo

Dečiji brak nije romska tradicija, već uzrok osipanja Romkinja iz obrazovnog sistema
Capture - Copyright Printscreen/YouTube/ EtnoRitim

Problem dečijih brakova je uzrok osipanja romskih devojčica iz obrazovnog sistema, stezanja kruga siromaštva oko njih, pojačava rizik od porodičnog i partnerskog nasilja i krši osnovna dečija prava, navode iz  Romske ženske mreže Republike Srbije.

- Aktivnosti sprovodimo u 30 gradova i opština u Srbiji na kojima deluju članice RŽMRS. Kroz niz aktivnosti: istraživanje na terenu na uzorku od 3000 romskih porodica o rasprostranjenosti ove negativne prakse, radionice sa devojčicama i dečacima od 12 do 18 godina starosti - 600 mladih i debate sa njihovim roditeljima - 600 roditelja, delujemo preventivno na ovu negativnu praksu u romskoj zajednici, podižemo nivo svesti o štetnim posledicama po fizičko i mentalno zdravlje dečaka i devojčica, ističe Ana Saćipović predsednica UO RŽMRS.

Realizacijom kampanja, sastanaka, okruglih stolova i konferencija RŽMRS javno zagovara dopunu i izmenu normativno strateškog okvira za suzbijanje dečijih brakova.

- Upućivanjem dopisa, inicijativa, nadležnim Ministarstvima, sa preporukama, doprinosimo rešavanju ove negativne prakse u društvu i zaštiti i ostvarivanju dečijih prava romskih devojčica i dečaka, pojašnjava Saćipović 

Analizirajući činjenično stanje, ključne međunarodne ugovore, Opšte komentare i opšte preporuke ugovornih tela relevantne za dečije, rane i prinudne brakove kao i Strateški - pravni okvir Republike Srbije zaključili smo da važeći pravni okvir ne obezbeđuje adekvatnu zaštitu dece od dečjih, ranih i prinudnih brakova, ističu iz RŽMRS.

- Pre svega, dečji, rani i prinudni brakovi nisu u dovoljnoj meri prepoznati kao štetne prakse, koji ugrožavaju detetovo pravo na život, opstanak i razvoj, napominje Ana Saćipović.

Izmena pravnog okvira u oblasti socijalne zaštite, samo je jedan neophodan deo izmene normativnog okvira kada je reč o suzbijanju dečjih, ranih i prinudnih brakova ali i te kako značajna za suzbijanje ove negativne društvene pojave.

- Zbog toga RŽMRS pokreće obrazloženu Inicijativu za dopunu člana 41. stav 2 Zakona o socijalnoj zaštiti i Inicijativu za dopunu tačke 7. stava 4 Instrukcije o načinu rada centra za socijalni rad – organa starateljstva u zaštiti dece od dečjih brakova, kaže Saćipović.

Podnetom Inicijativom RŽMRS želi da se u oblasti socijalne zaštite obezbedi adekvatnija zaštita dece od dečjih, ranih i prinudnih brakova, kao i da se uskladi sa ključnim međunarodnim ugovorima koje je potvrdila Republika Srbija u oblasti prava deteta i prevencije nasilja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike