Ova bolest najčešće napada dečake: Prvi simptomi pojave se posle treće godine, a već sa 12 moraju da koriste kolica

10.03.2023

13:03

0

Autor: R.M.

U Srbiji od Dišenove mišićne distrofije boluje više od 200 dečaka

Ova bolest najčešće napada dečake: Prvi simptomi pojave se posle treće godine, a već sa 12 moraju da koriste kolica
Dete u invalidskim kolicima - Copyright Profimedia

Procenjuje se da u Srbiji od Dišenove mišićne distrofije (DMD) boluje više od 200 dečaka, od čega za njih 13 postoji terapija koja poboljšava život.

Ova bolest pretežno napada dečake, a deca sa DMD se po rođenju sasvim normalno razvijaju. Prvi simptomi se javljaju između treće i pete godine, kao posledica propadanja mišića, a već sa 12 oni moraju da koriste kolica

Mnogi od njih ne dožive 20. rođendan, a propadanje mišića je nepovratno. Zato je svaki dan u njihovim životima veoma važan kako bi se pravovremeno obezbedio najviši standard lečenja i time produžio život.

U organizaciji DMD Srbija, gost Srbije i Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu biće Marion Main, čuvena fizioterapeutkinja iz Engleske, koja se ceo radni vek bavi fizikalnim tretmanom dece obolele od distrofije. Ona će održati predavanje i obuku za obolele dečake i roditelje za fizikalni tretman.

Profimedia
Ilustracija

- Po drugi put u našoj organizaciji, čuvena i visoko cenjena fizioterapeutkinja Marion Main iz Londona dolazi da podeli svoje ogromno znanje i iskustvo u oblasti fizioterapije kod neuromišićnih oboljenja. Edukacija ima cilj da učvrsti i unapredi znanja kako stručnjaka tako i samih pacijenata i njihovih porodica. Suština fizikalne terapije je da njom sprečimo, odnosno usporimo propadanje mišića, da im sačuvamo snagu i elastičnost i očuvamo obim pokreta u svim zglobovima - objašnjava Olga Đuričić, potpredsednica DMD Srbije.

Uzrok bolesti je nasledna greška na genu koji proizvodi distrofin, a koji se nalazi na X hromozomu. Činjenica da je greška na X hromozomu znači da se bolest pojavljuje praktično samo kod dečaka, koji pokazuju prve simptome najčešće do pete godine. Postoji veliki broj različitih mogućih grešaka na genu koje izazivaju ovu bolest, a za samo neke od njih trenutno postoji terapija.

Mišićna slabost je osnovni simptom i obično se deca dovode kod lekara jer teže trče, teže se penju uz stepenice ili ustaju sa poda nego njihovi zdravi vršnjaci. Karakteristika bolesti je ubrzano i nepovratno propadanje mišića.

Podaci pokazuju da se Dišenova mišićna distrofija javlja kod jednog od 3.500 muške novorođenčadi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike