Kazna 2 miliona ako nekome kažete da je gospodin, a tako se ne oseća! Advokat otkrio kako da ne pogrešite kada nekog oslovljavate

09.03.2023

15:18

0

Autor: R.M.

"Morali biste da me pitate kako želim da budem najavljen i morali biste to da ispoštujete"

Kazna 2 miliona ako nekome kažete da je gospodin, a tako se ne oseća! Advokat otkrio kako da ne pogrešite kada nekog oslovljavate
prekrsaj sud kazna - Copyright Profimedia/Pixabay

Rasprava u rodnoj ravnopravnosti u jeziku još uvek traje, a čini se da je postala i neiscrpna tema u medijima.

S jedne strane postoji teza da reči muškog roda, posebno kada su zanimanja u pitanju, treba da imaju i svoj ženski oblik ako se nekim poslom bavi žena. 

Međutim, još uvek postoje oni koji su zbunjeni ili se čak protive tome.

Ali sve ovo prebačeno je i na polje prava i rodne ravnopravnosti. Tako je advokat Milanko Radić za Kurir rekao da bi pre nego što nekogao oslovite, morali da ga pitate kako želi da bude oslovljen.

- Vi ste se recimo meni obratili sa "gospodine". A otkud vama pravo da mi se tako obraćate bez moje saglasnosti? Možda se ja ne osećam kao gospodin. Vi biste, dakle, morali da me pitate kako želim da budem najavljen i morali biste to da ispoštujete. Zakon o zabrani diskriminacije predviđa novčane kazne od 2.000.000, a za povredu rodnog identiteta i do 5 godina zatvora - izjavio je Rodić za Kurir.

- Sada se neko ko je biološki žena može izjasniti da je i muškarac i žena, odnosno da je međupol. Trenutno zvanično postoji 150 međupolova koji imaju drugačije nazive. Vi ste u obavezi da svakoga od njih ispoštujete i tako što ih oslovljavate onako kao oni žele - objasnio je on.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike