Trebaće nam kišobran: Stižu obilne padavine u ovih pet područja Srbije!

09.03.2023

06:10

0

Srbija će narednih dana biti pod uticajem ciklona, ali nalaziće se u toplom sektoru i ispred hladnog fronta

Trebaće nam kišobran: Stižu obilne padavine u ovih pet područja Srbije!
Ilustracija - Copyright Unsplash

U Srbiji se narednih dana očekuju česte padavine, a ponegde će one biti i obilnije. Kiša će narednih dana biti praćena i pljuskovima sa grmljavinom.

Srbija će narednih dana biti pod uticajem ciklona, ali nalaziće se u toplom sektoru i ispred hladnog fronta. Iz tog razloga nad našim područjem očekuju se veoma izražena južna i jugozapadna strujanja, uz advekciju još toplije vazdušne mase sa juga i sa Mediterana.

Zbog dosta vlage, biće i dosta oblaka, ali i padavina. Ujedno, u sklopu južnog strujanja očekuju se i čestice peska iz Sahare. U Srbiji će u četvrtak ujutro biti suvo. Tokom dana očekuje se promenljivo oblačno, povremeno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Više padavina očekuje se u severnim, centralnim i istočnim predelima Srbije, naročito na području Vojvodine, Beograda, Šumadije, Pomoravlja i Podunavlja. U ovim predelima očekuje se da padne od 10 do 20 milimetara kiše po kvadratnom metru.

Tanjug/Rade Prelić/Vladimir Šporčić
 

Na jugu i jugoistoku Srbije očekuje se suvo vreme sa sunčanim periodima. U četvrtak će duvati i umeren do jak jugozapadni vetar. Vetar će biti fenskog efekta. Maksimalna temperatura biće od 15 stepeni na severu Vojvodine do 21 na istoku i jugoistoku Srbije, u Beogradu do 20 stepeni, piše Telegraf.

U petak će Srbiju novi talas padavina zahvatiti sa zapada i jugozapada. Tokom dana biće promenljivo oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a više padavina očekuje se u jugozapadnim, centralnim i istočnim predelima Srbije, pri čemu bi palo od 10 do 20 milimetara kiše, lokalno i više. Ostaće i dalje vrlo toplo, a maksimalna temperatura kretaće se do 20 stepeni. Jugozapadni vetar i dalje će imati fenski efekat.

U četvrtak i petak kiša i pljuskovi sa grmljavinom očekuju se i na planinama, uz naglo otapanje snežnog pokrivača i na višim planinama, dok će se do 1400 metara nadmorske visine on u potpunosti otopiti. Inače, kiša će tokom četvrtka i petka sadržati pesak iz Sahare.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Očekuje se prodor hladnog fronta

U noći između petka i subote i u subotu do Srbije se sa severa očekuje prodor hladnog fronta sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz skretanje vetra na jak severozpadni. Maksimalna temperatura biće od 12 stepeni u Vojvodini do 18 stepeni na jugoistoku Srbije. Posle podne temperatura u osetnijem padu, a na višim planinama očekuje se sneg. U toku večeri i noći na severu Srbije očekuje se razvedravanje. U subotu će severozapadno strujanje pročistiti i atmosferu od peska.

Stabilizacija vremena očekuje se u nedelju. U nedelju će na severu biti vedro i hladno, ujutro čak i uz slab mraz, dok se u ostalim predelima očekuju padavine, uz razvedravanje. Tokom dana biće suvo i pretežno sunčano, ali i prohladno, uz pojačan severozapadni vetar. Temperature će biti u skladu sa kalendarom i kretaće se oko 10 stepeni.

Početkom sledeće sedmice očekuje se novo otopljenje, ali već sredinom sedmice stiže zahlađenje sa kišom, na planinama sa snegom.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike