RHMZ izdao novo upozorenje na veću količinu padavina: Meteorolozi ukazuju na neobičnu pojavu dva vremenska fronta

26.02.2023

09:38

0

Autor: I.K.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je novo upozorenje

RHMZ izdao novo upozorenje na veću količinu padavina: Meteorolozi ukazuju na neobičnu pojavu dva vremenska fronta
Sneg u Beogradu - Copyright TANJUG/ Rade Prelic

Republički hidrometeorloški zavod izdao je novo upozorenje, ali i najavu neobičnih vremenskih prilika. 

Naime, tokom dana biće velika razlika u vremenskim uslovima ispred i iza "hladnog fronta", a usled talasanja frontalne zone preko centralne Srbije. U pozadini fronta, što je veći deo naše zemlјe, biće oblačno sa snegom ili mešovitim padavina i hladno, dok će ispred fronta (južna i jugoistočna Srbija) biti toplo sa sunčanim intervalima i suvo. U tom delu zemlje se naoblačenje sa kišom i padom temperature očekuje večeras.

Takođe, na području Beograda biće oblačno sa vlažnim snegom, a posle podne kratkotrajno i kišom i susnežicom.

U upozorenju na veću količinu padavina i vlažan sneg na području Srbije, RHMZ navodi da se danas u nedelju očekuje veća količina padavina u Podrinju i na jugozapadu Srbije, od 30 do 40 mm za 24 sata, uglavnom u Mačvanskom i Zlatiborskom okrugu.

U Vojvodini, Beogradu, Šumadiji, zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji u prvom delu dana očekuje se pretežno sneg, a sredinom dana i posle podne padavine će oslabiti uz pojavu i kiše i snega.

Uveče i tokom noći ponovo sneg uz pojačanje intenziteta - očekuje se snežni pokrivač ukupne visine od 5 do 20 cm, na zapadu i jugozapadu Srbije lokalno i više.

RHMZ printscreen
meteoalarm za Srbiju za nedelju 26. februar

 

Na jugu Moravičkog i Raškog okruga pojava kiše koja će se lediti na tlu.

Na području Beograda očekuje se vlažan sneg i stvaranje snežnog pokrivača visine od 5 cm u nižim delovima do 15 cm u višim delovima grada.

RHMZ je upozorenje izdao i za vodostaj, pa će na Neri kod hidroelektrane Kusić vodostaj u naredna 24 časa dostići granicu redovne odbrane od poplava. Na slivovima Jadra i Kolubare sa pritokama u naredna 24 časa vodostaji će biti u većem porastu bez prevazilaženja upozoravajućih nivoa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike