Patrijarh Porfirije dodelio stipendije najboljim studentima Beogradskog univerziteta! (FOTO)

23.02.2023

20:10

0

Sipendiju je dobilo 12 studenata fakulteta osnivača Univerziteta u Beogradu koji su odabrani na konkursu

Patrijarh Porfirije dodelio stipendije najboljim studentima Beogradskog univerziteta! (FOTO)
Patrijarh Porfirije na svečanosti u Hramu Svetog Save - Copyright FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Patrijarh Porfirije uručio je večeras na svečanoj akademiji stipendije najboljim studentima završnih godina Medicinskog, Pravnog, Filozofskog, Elektrotehničkog, Mašinskog i Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Sipendiju je dobilo 12 studenata  fakulteta osnivača Univerziteta u Beogradu koji su odabrani na konkursu, a svečanoj akademiji u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, između ostalih, prisustvovali su i ministar prosvete Branko Ružić i rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić.

Porfirije je čestitao ovogodišnjim dobitnicima navodeći da crkva pruža duhovni smisao svemu, te da samo ukoliko je shvaćena na taj način može doprineti rešavanju pojedinačnih i društvenih problema.

- Crkva jeste uspešna, ima snagu i može biti veoma efikasna samo ako nam je polazište duhovno, u svakom drugom slučaju ako je polazište na drugom mestu nismo razumeli crkvu i onda u njoj i zajedno sa njom ne možemo rešiti ni najmanje probleme, a kamoli velike koji se tiču svih nas - poručio je Porfirije.

Naveo je da je tako shvaćena crkva prisutna svuda, u prosveti, promovišući jevanđeljske principe, ali u domenu potreba studenata, koje se tiču konkretnog praktičnog života.

Podsetio je da je Srpska pravoslavna crka prošle godine inicirala dodelu stipendija najboljim studentima završnih godina beogradskog Univerziteta i dodao da je cilj da u to budu uključeni i svi ostali univerziteti u našoj zemlji.

- Mnogo je studenata koji to zavređuju. Obrazovanje je ključna tačka jednog naroda - rekao je Porfirije.

Ružić je naveo da je Srpska pravoslavna crkva oduvek nesebično podržavala mlade ljude, škole i fakultete, podećajući da su se pod njenim okriljem otvarale prve škole, a u mnogim manastirima obrazovali ljudi.

- Podsetiću da je jednu od naših najboljih gimnazija - Karlovačku osnovao karlovački mitropolit Stevan Stratimirovic 1791. godine, a zahvaljujući njegovoj viziji i blagoslovu mi dana imamo i obrazovnu instituciju koja je iznedrila velikane poput Branka Radičevića, Dimitrija Davidovića i mnogih drugih - naveo je Ružić.

On je istakao da država decenijama stipendira učenike i studente, obezbeđuje i poboljšava uslove za smeštaj i ishranu u studentskim domovima, finansira studiranje velikog broja mladih, gradi fakultete te obezbeđuje sve uslove za učenje i rad, studentski život.

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
Svečana akademija u Hramu Svetog Save

- Briga o mladima nije zadatak samo jedne institucije ili pojedinca, o mladima bi trebalo da brinemo svi zajedno kao društvo, važno je da ih podstičemo i nadahnjujemo na dalje uspehe - naveo je Ružić i zahvalio Srpskoj pravoslavnoj crkvi, patrijarhu i svima koji su obezbedili još jedan krug podrške studentima.

"Naša deca će biti dobri i ostvareni pojedinci, korisni članovi našeg društva samo ako se svi ujedninimo i podržimo ih u njihovim snovima i ambicijama", naveo je on.

Studentkinja Medicinskog fakulteta Lidija Masleć zahvalila je na stipendiji navodeći da to za nju predstavlja značajan podsticaj za dalje školovanje i usavršavanje na master i doktorskim studijama.

- Mladim ljudima veoma znači kada se naš rad, trud i zalaganje prepoznaju i vrednuju od strane velikih institucija kakva je Srpska pravoslavna crkva. Nadam se da ćemo uspeti da opravdamo vaš blagoslov našim daljim marljivim radom i zalaganjima kako bismo doprineli svako u svojoj struci našoj otadžbini - navela je ona.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike