Ružić: Državna matura od školske 2023/2024. godine

14.12.2022

12:40

0

Taj projekat je jedan od najboljih načina da dobijemo i kriterijum kvaliteta stečenog znanja i sertifikaciju stečenog znanja za vreme srednjoškolskog obrazovanja, kazao je ministar

Ružić: Državna matura od školske 2023/2024. godine
Maturanti - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da će Projekat državne mature biti realizovan 2023/2024. godine i ocenio da je taj projekat reformski iskorak u našem obrazovnom sistemu.

Ružić je, na završnoj konferenciji Projekta državne mature u Beogradu kazao da se o državnoj maturi govori od 2009. godine i da je deo stategije obrazovanja već 10 godina, dodajući da je taj projekat u interesu budućih akademskih građana, odnosno svršenih srednjoškolaca.

-Omogućava jednakost i pravičnost i da u poznatom okruženju, u svojim matičnim školama svršeni srednjoškolci polažu državnu maturu, kao i da iz svojih matičnih škola apliciraju za više visokoškolskih ustanova na državnim ili privatnim univerzitetima u Srbiji- kazao je Ružić.

Kako je planirano, projekat državne mature biće završen u januaru 2023. godine, a institucije sistema će u narednom periodu nastaviti sa realizacijom pripremnih aktivnosti za uvođenje državne mature.

-Taj projekat je jedan od najboljih načina da dobijemo i kriterijum kvaliteta stečenog znanja i sertifikaciju stečenog znanja za vreme srednjoškolskog obrazovanja. Pored te sertifikacije imamo i selekciju i kvalifikaciju, odnosno prolaznost na određene visokoškolske ustanove - naveo je Ružić.

Dodao je da će imati sastanke sa predstavnicima svih fakulteta i da će saslušati sve predloge kako bi se taj projekat prilagodio svima, navodeći da se sve sprovodi u interesu budućih akademskih gradjana.

Pixabay/coyot
 

 

-Svi bi trebalo da se stavimo u njihovu poziciju i da iz njihove perspektive sagledavamo šta njima ta državna matura donosi. Ona stavlja u jednak položaj sve one koji budu želeli da se upišu na visokoškolske ustanove- kazao je Ružić.

Ružić je zahvalio Evropskoj uniji na ekspertskoj i finansijskoj pomoći tokom protekle četiri godine rada na tom projektu.

Zamenica šefa delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva navela je da uvodjenje državne mature u naš obrazovni sistem predstavlja potencijal da se poboljša kvalitet i jednakost obrazovanja za sve studente i osobe koje su deo procesa učenja.

-Očekuje se da ishod ove reforme bude ojačanje svih mladih ljudi u njihovom akademskom i karijernom razvoju kao jednom uspešnom i ispunjavajućem sistemu zapošljavanja i sistemu življenja - navela je Halačeva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike