Danas slavimo Sretenje - crveno slovo u kalendaru i važan dan za Srbiju: Mlade devojke treba da paze koga će prvo ujutru sresti!

15.02.2024

06:56

0

Ovaj praznik svečano slave Srpska pravoslavna crkva i svi vernici

Danas slavimo Sretenje - crveno slovo u kalendaru i važan dan za Srbiju: Mlade devojke treba da paze koga će prvo ujutru sresti!
Sretenje - Copyright Printscreen/Tv Most

Sretenje Gospodnje je crkveni praznik i uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu.

Srpska pravoslavna crkva slavi ovaj praznik 2. februara po julijanskom, a 15. februara po gregorijanskom kalendaru. 

Sretenje se slavio kao Dan državnosti Srbije do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

Profimedia
 

Slavi se uvek četrdesetog dana po Božiću, kada se proslavlja prvi susret Boga i čoveka pod svodovima jerusalimskog hrama i sretenje novorođenog Mesije koga je u naručje primio pravedni starac, poznat kao sveti Simeon Bogonosac.

Sretenje Gospodnje je praznik od suštinske važnosti za hrišćanstvo i njegovo značenje ukazuje na na prvi susret Spasitelja Isusa Hrista sa ljudima.

Praznik svečano slave Srpska pravoslavna crkva i svi vernici.

Narodna verovanja 

Narodna verovanja za Sretenje jesu da se na današnji dan sreću zima i leto. Ako na Sretenje osvane sunčan dan, a medvedi uplašeni od sopstvene senke vrate se u zimski san, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja.

Jedan od običaja je i da se na Sretenje Gospodnje obavezno pale sveće, jer se veruje da plamen sveće kuću štiti od groma i drugih nesreća, ali i da ima čarobnu moć.

Najzanimljivije od sretenjskih verovanja jeste da mlade devojke treba da paze danas koga će prvo ujutru sresti, jer će im mladoženja baš takav biti po izgledu i karakteru.

Takođe,crveno je slovo u kalendaru, što znači da na današnji dan ništa ne bi trebalo raditi.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike