Senzori za dijabetes od sada o trošku RFZO

01.10.2020

10:58 >> 12:10

0

Autor: Jovana Vrećo

U pitanju je inovativni aparat koji meri nivo šećera u krvi, bez bockanja, a rezultati se lako očitavaju

Senzori za dijabetes od sada o trošku RFZO
Copyright Pixabay

Deci i odraslima koji imaju neregulisanu šećernu bolest (diabetes mellitus tipa I) od sada će o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje godišnje biti dostupna 52 senzora za merenje šećera u krvi, a koji se izdaju na tromesečnom nivou, saopštio je danas RFZO.

To je inovativni aparat koji meri nivo šećera sa kojeg se lako očitavaju podaci bez direktnog bockanja već jednostavnim postavljanjem na nadlakticu ruke.

– Svesni smo koliko roditelji ulažu napora da bi tokom cele noći merili nivo šećera deci, dok će ovaj aparat senzorima alarmirati o povećanom ili sniženom nivou. Najnovije studije su pokazale da nivo glukoze nije važno meriti samo ujutru ili nakon obroka, već tokom celog dana njena vrednost ne bi smela da pređe 36 odsto – rekla je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Osiguranicima koji su ostvarili pravo na terapiju insulinskom pumpom o trošku RFZO-a biće obezbeđen i transmiter za očitavanje kontinuiranog merenja nivoa šećera, a deci sa nestabilnim dijabetesom i koja su na terapiji insulinskim injekcijama aparat za očitavanje kontinuiranog merenja nivoa šećera.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike