Oduzimaće se vozila bahatim vozačima: Evo šta još donose izmene Zakona o saobraćaju

26.01.2023

11:38

0

Vozila će biti oduzimana dok traje sudski proces

Oduzimaće se vozila bahatim vozačima: Evo šta još donose izmene Zakona o saobraćaju
Ilustracija - Copyright Tanjug/OMK MUP Republike Srbije

Nacrt novog Zakona o bezbednosti saobraćaja predviđa čak i privremeno oduzimanje vozila, što do sada nije bio slučaj. 

- Neko ko je učinio teži prekršaj, neka nasilnička vožnja ili slično, u prethodne dve godine i kažnjen za to i ako se ponovi taj prekršaj, biće mu oduzeto vozilo - kaže Branko Stamatović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

Međutim, vozilo se oduzima samo dok traje sudski proces i vraća se nakon izricanja kazne.

U Komitetu za bezbednost saobraćaja smatraju da bi oduzimanje trebalo da bude trajno.

- Privremeno oduzimanje vozila do okončanja sudskog postupka je neophodno, jer morate imati i do okončanja ali i nakon okončanja posebne mere. Međutim, ukoliko je samo do okončanja sudskog postupka, postavlja se pitanje koliko je to svrsishodno - poručuje Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Sem visine kazne bitno i to koliko je izvesno da će prekršilac biti sankcionisan.

- Svaki vinovnik uvek radi nešto računajući da ga neće uhvatiti, pre svega ta sama kontrola još žešća treba da bude, to je po meni mnogo delotvornije nego samo povećanje kaznene politike - kaže advokat Rade Knežević.

Više od 61.500 vozača isključeno je tokom 2022. iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola, a više od 2.500 zbog psihoaktivnih supstanci.

Čak 190.000 vozača dobilo je kaznu zbog nevezivanja pojasa.

- Nikad veći broj kazni za prekršaje u saobraćaju nije napisan. Ono što treba posebno da radimo jeste da uvodimo automatske siteme za detekciju saobraćajnih prekršaja - kaže Stamatović.

Trotineti će u dopunama zakona biti prepoznati kao lako električno vozilo, a njihova brzina biće veoma ograničena i voziće se uglavnom na trotoarima i biciklističkim stazama.

Međutim, Damir Okanović kaže da su trotoari već uzurpirani parkiranim automobilima, letnjim baštama, frižiderima i kad još dodamo električne trotinete na trotoare, postavlja se pitanje gde će se kretati pešaci.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike