Doktor Panić za 24sedam: Pacijent koji je preminuo u Ćupriji bio premlad za kolonoskopiju, pre toga nešto nije bilo u redu sa njim

01.11.2022

20:00

3

Da li je bilo neko oboljenje debelog creva ili čak tumor, to ne znamo, kaže dr Panić

Doktor Panić za 24sedam: Pacijent koji je preminuo u Ćupriji bio premlad za kolonoskopiju, pre toga nešto nije bilo u redu sa njim
Rade Panić - Copyright Foto: Youtube / Printscreen

Slučaj pacijenta Marka Stojanovića (30), koji je preminuo nakon kolonoskopije u Opštoj bolnici Ćuprija, ovih dana zaokuplja javnost a prema zvaničnim informacijama istraga je u toku.

To je potvdio i v.d direktora bolnice Slobodan Gajić, koji je rekao da je započet inspekcijski nadzor od strane Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja. 

Prema pisanju medija, mladić je ponedeljak u Opštoj bolnici u Ćupriji podvrgnut kolonoskopskom pregledu, a zbog nastalih komplikacija, prebačen je u Klinički centar u Kragujevcu, a potom i u UKC Srbije.

Pet dana posle komplikacija nastalih prilikom kolonoskopije u Opštoj bolnici u Ćupriji, izgubio je životnu bitku u petak, 28. oktobra. Markova porodica je medijima izjavila da su mladiću tokom kolonoskopije oštećeno debelo i tanko crevo, ali i pluća.

Iako se još uvek ispituje odgovornost lekara, opet se postavilo pitanje da li lekar im pravo da pogreši i šta je gornja granica kad pričamo o lekarskoj greški?

Antonio Ahel/ATAImages
Bolnica u Ćupriji

 

Lekar ne sme da pogreši

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić kaže za 24sedam da lekar ne sme da pogreši.

- Lekaru zvanično nije dozvoljeno da pogreši i to se ne toleriše - objašnjava on.

Ipak, greške se dešavaju a Panić je objasnio koji su to najčešći slučajevi. 

- Prvenstveno ako nije posvetio dovoljnu pažnju i nije pregledao potpuno pacijenta, uzeo sve podatke... najteža stvar koja može da se desi su propusti! Druga stvar je da može da pogreši iz neznanja. Ne postoji ni jedna intervencija, niti možete da popijete lek, a da u uputstvu ne piše da postoje neželjena dejstva, komplikacije ili neželjeni događaji - kaže Panić.

Panić objašnjava da je u kolonoskopiji, odnosno pregledu debelog creva, opisano da u jedan odsto situacija može da dođe do perforacije (cepanja) samo debelog creva.

- Dakle, ne treba da dođe do perforacije i debelog i tankog! Najčešće se ispostavi da je to debelo crevo već bilo oštećeno - kaže on. 

Profimedia
Ilustracija

 

Ne može se probušiti plućno krilo kolonoskopijom

Panić se osvrnuo na tvrdnje pojedinih medija da je mladiću bilo, čak, probušeno plućno krilo. On tvrdi da je to nemoguće prilikom kolonoskopije.

- Piše da je probušeno plućno krilo, a to ne možete da uradite nikako. Može da pukne dušnik, ili da dođe do pucanja plućne maramice, ali ne može da dođe do bušenja plućnog krila! - tvrdi on i dodaje da svašta može da se nagađa.

Međutim, Panić smatra da je pacijent bio suviše mlad za ovakvu vrstu pregleda, pa se može pretpostaviti da je već imao neko oboljenje creva.

- Nedostaje osnovna informacija, a to je zašto se mlađi čovek od 30 godina javio na ovaj pregled. Drugo zašto je indikovano da se radi kolonoskopija, jer to nije pregled za čoveka tih godina. Već se nešto dešavalo s tim čovekom što nije bilo dobro. To nije rutinski pregled, već invazivan, a čim je išao na kolonoskopiju u tim godinama onda pre toga nešto nije bilo u redu sa njim. A da li je bilo neko oboljenje debelog creva ili čak tumor, to ne znamo. To je dijagnostička metoda da se vidi šta nije dobro na debelom crevu i nije pregled koji se radi sistematski - dodaje Panić.

Što se tiče pucanja plućnog krila, on veruje da se, zapravo, radi o plućnoj maramici.

- Najverovatnije se desilo sa plućnom maramicom. Moguće je da je tokom reanimacije hirurg morao da drenira pluća da bi izašla voda, a postoji još mnogo stvari koje su mogle da se dese - dodaje on.

Više načina da se utvrdi lekarska greška

Panić naglašava da ne želi nikoga da opravdava, i da postoji indicija da su lekari pogrešili, ali da se to ne može tvrditi dok se ne vidi medicinska dokumentacija. 

- Nije tražena medicinska dokumentacija, a to je porodica morala prvo da traži. Pa da se konsultuje sa lekarima kojima veruje i vidi da li tu ima indikacija da se pokrene proces. Ovo što se dešava je hajka a kada nekoga osudite a nemate dokaze, onda je to linč. Mi se od prvog dana zalažemo da oni koji su pogrešili imenom i prezimenom snose konsekvence, ali ako se ispostavi da tu nije bilo propusta ili da je bilo nebitnih propusta ko će ovom kolegi da vrati karijeru i ime? - upitao je Panić.

On dodaje da postoji više načina da se utvrdi lekarska greška.

- Može da se formira komisija za unutrašnu kontrolu kvaliteta rada unutar bolnice ili da ministarstvo pravi komisiju za spoljni nadzor. A Lekarska komora procenjuje da li je bilo greške. Ali može i direktno da se ide na sud. A pošto sudije ne poznaju dovoljno sve to onda je komora ta koja utvrdi grešku a sud je samo potvrdi. Ili dolaze sudski veštaci da reše situaciju - kaže on.

Lekar za koga se utvrdi da je napravio grešku, ostaje bez licence.

- Oduzima se licenca na određeno, a može i trajno. A sud donosi odluku da li se isplaćuje materijalna šteta ili čak ide u zatvor - objasnio je Panić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike