Borba protiv depresije preko mobilnog! Niški psihoterapeuti smislili fenomenalnu aplikaciju za pomoć kod psiholoških problema

14.01.2023

07:45

0

Autor: Maja Kostić

Aplikacija će omogućiti korisnicima tehnike i vežbe koje će im pomoći u prevazilaženju problema

Borba protiv depresije preko mobilnog! Niški psihoterapeuti smislili fenomenalnu aplikaciju za pomoć kod psiholoških problema
Mobilni telefon (ilustracija) - Copyright Profimedia

Psihoterapeuti iz Niša osmislili su aplikaciju koja će pomoći korisnicima u borbi protiv depresije, anksioznosti i drugih poremećaja. Oni na aplikaciji rade već godinu dana, a kažu da će biti gotova u toku godine i omogućiti korisnicima tehnike i vežbe koje će im pomoći u prevazilaženju problema.

- S obzirom na to da je tehnologija dovočjno napredovala, probali smo da sve one tehnike – vežbe disanja i relaksacija, koje već postoje sedam-osam godina u okviru kabineta koji vodimo - podignemo na malo viši nivo, i pokušavamo da repliciramo psihoterapijski proces u nekoj svojoj formi. Da bude onlajn, odnosno kroz aplikaciju - rekao je psihoterapeut Žarko Petrović.

Istakao je da u aplikaciji koju razvijaju, pored same tehnike, postoji veštačka inteligencija koja preko jednog dugmeta daje nove informacije koje se konstantno menjaju i kroje spram poremećaja, odnosno individue, što je jedinstveno u svetu.

24sedam/Maja Kostić
Žarko Petrović

- Kroz učenje ovih tehnika koje simuliraju ono što se dešava, u terapiji se dobiju dodatne informacije, to su zapravo te psihoterapijske intervencije gde psihoterapeut koriguje i suflira da se neko mišljenje prihvati, a neko možda odbaci - kaže Petrović.

A ono što ovu aplikaciju razlikuje od drugih u svetu jeste činjenica da su same tehnike dublje i podrobnije obrađene, tako da sve mnogo više liči na ono što može da se dobije u individualnom radu. Tačnije, nisu površne i ne završavaju se u jedan-dva koraka, a imaju i svoju dubinu i smernice.

- Ako klijent nema ogroman problem i ne tipuje se na to da zameni realnog terapeuta, ovo je samo sredstvo koje je pomoć. Ovde je reč samo o tehnikama i bliže je psihoterapijskom procesu - rekao je Petrović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike