Ne vraća se služenje vojnog roka: Ministar Vučević objasnio - to se neće desiti narednih dana, niti smo blizu sukoba!

07.12.2022

07:41

0

Autor: J. S. J.

Nigde nisam rekao da se vraća vojni rok. Rekao sam da se o tome razgovara i razgovaralo se i pre mog stupanja na dužnost, istakao je Vučević

Ne vraća se služenje vojnog roka: Ministar Vučević objasnio - to se neće desiti narednih dana, niti smo blizu sukoba!
Vojska Srbije "Manevri 2022" - Copyright TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević kaže da nije doneta odluka o vraćanju obaveznog vojnog roka.

Naime, on je nedavno u jednom intervjuu rekao da se razmišlja i razgovara o eventualnom vraćanju obaveznog služenja vojske za muškarce do 30 godina, ali i starije. Međutim, danas je Vučevič objasnio tu svoju izjavu. 

-Nigde nisam rekao da se vraća vojni rok. Rekao sam da se o tome razgovara i razgovaralo se i pre mog stupanja na dužnost. Razgovara se na nivou toga šta bi to značilo za vojsku, za zemlju, koliko bi to koštalo, kako bi se opremile kasarne za to….”, istakao je ministar.

Takođe, on je podsetio obavezno služenje vojske nije ukinuto, već je samo suspendovano odlukom Narodne skupštine republike Srbije i da se njenom odlukom može i vratiti na snagu.

mod.gov.rs
 

 

-Radi se velika i ozbilja analiza jer nije reč o tome da će se to destiti u narednih ne znam koliko dana, niti da to znači da je Srbija blizu sukoba pa hoće da mobiliše decu - ponovio je Vučevići objasnio:

-Nije reč o ratnim uslovima, već je reč o obučavanju ljudi za reagovanje na elementarne nepogode, na primer kad imamo smetove, poplave….svi očekuju od vojske da reaguje, kao i od policije. Onda svi kažu bravo momci, ali nema neograničenih resursa,. To mora da se održava -  rekao je Vučević i naveo da su zadaci vojske i čuvanje granica, patroliranje nebom.

Na kraju, ministar je zaključio da odluka o vraćanju vojnog roka mora biti doneta i u i u konsultacijama s predsednikom Srbije.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike