Gadan virus hara vrtićima! Podseća na boginje, brzo se širi, a deca dobijaju plikove čak i na jeziku!

12.01.2023

20:00

0

Simptomi BRNU virusa se najčešće pojavljuju 3 do 6 dana nakon izlaganja u vidu ospi, koje mogu da budu čak i na jeziku

Gadan virus hara vrtićima! Podseća na boginje, brzo se širi, a deca dobijaju plikove čak i na jeziku!
Bolest ruku, nogu i usta (BRNU) - Copyright Profimedia

U jednom beogradskom vrtiću roditeljima je juče stiglo obaveštenje vaspitačice da se pojavila Bolest ruku, nogu i usta (BRNU) koja je veoma zarazna.

Ovu informaciju je za naš portal podelila je sa nama čitateljka 24sedam Mirjana M., koja je bila vidno uznemirena.

- Vaspitačica nam je rekla da je, zasada, samo jedno dete zaraženo ali to ne znači da se simptomi neće pojaviti kod nekog drugog deteta. Mislim da je samo pitanje vremena, jer je bolest veoma zarazna - ispričala je ona.

Inače, simptomi se najčešće pojavljuju 3 do 6 dana nakon izlaganja virusu u vidu ospi, koji mogu da budu čak i na jeziku. Virus se obično širi bliskim ličnim kontaktom, vazduhom od kašlja i izmetom zaražene osobe.

Naravno, i preko kontaminiranih predmeta. Zbog svega se pranje ruku naglašava kao način da se spreči širenje

Pedijatar Saša Milićević kaže da se BRNU veoma često meša sa malim boginjama, upravo zato što se i kod ovog virusa pojavljuju slični plikovi.

- To je virus iz grupe enterovirusa, takozvani Koksaki virus. Javlja se ospa na dlanovima, rukama, stopalima i u predelu usta. Ali ne mora da se pojavi na svim tim mestima, može samo na nekim mestima - kaže on.

Profimedia
BRNU virus na rukama deteta

Milićević dodaje da je ovaj virus dosta čest kod dece.

- Nije toliko opasan, ali deluje dosta dramatično kod roditelja. Često se meša sa alergijom ili sa ovčjim boginjama - objašnjava pedijatar.

Na sreću, virus retko pravi komplikacije a Milićević trvdi da obično prođe sam od sebe. 

- Važno je da se prepozna da je u pitanu to. Antibiotici ovde ne deluju, oni mogu da deluju samo ako dete ima neku infekciju. Virus prođe sam od sebe, a treba davati lek za povišenu temperaturu. Ako se javi infekcija u predelu ruku ili nogu moga da se daju antibiotske masti - kaže Milićević.

Ono što je dobro da virus ne traje dugo.

- Obično traje do 10 dana, a uglavnom se javlja kod dece do pet godina. Deca se jako mnogo češu, a nekada je praćeno povišenom temperaturom, lošim apetitom i raspoloženjem. Srećom, brzo prođe. Što se tiče odraslih, javlja se vrlo retko i obično brzo prođe - objasnio je Milićević.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike