U narednim satima ciklon iznad Srbije donosi obilne padavine: Meteorolog najavio gde će pasti najviše kiše i kada će se razvedriti

10.01.2023

21:53

0

Autor: 24sedam

U ovom času centar ciklona premešta se preko Srbije, što uslovljava da je jugoistočni vetar u skretanju na severozapadni, a prodor hladnog fronta uslovljava priliv hladnije vazdušne mase

U narednim satima ciklon iznad Srbije donosi obilne padavine: Meteorolog najavio gde će pasti najviše kiše i kada će se razvedriti
Ilustracija - Copyright Tanjug/Stephen Lam/San Francisco Chronicle via AP)

Meteorolog Đorđe Đurić najavio je da sledi prelazak ciklona preko Srbije, a tokom večeri i noći i talas obilnih padavina, uz veoma jak severozapadni. A na planinama se očekuje i preko 30 cm snega.

U nastavku dana sledi prestanak padavina, ali već pred kraj dana i tokom večeri Srbiju će zahvatiti novi i jači talas padavina. U ovom času centar ciklona premešta se preko Srbije, što uslovljava da je jugoistočni vetar u skretanju na severozapadni, a prodor hladnog fronta uslovljava priliv hladnije vazdušne mase preko Panonske nizije i iz oblasti Alpa.

U drugom delu dana centar ciklona biće malo istočnije od Srbije i Srbija će biti u njegovom zadnjem i hladnijem sektoru, za razliku od ponedeljka kada je Srbija bila u toplom sektoru ciklona.

Printscreen/YouTube
 

- U Srbiji će u toku večeri i u noći ka sredi i u sredu ujutro biti oblačno sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom, a duvaće i veoma jak severozapadni vetar. Očekuje se veća količina padavina, naročito u zapadnim, centralnim i istočnim predelima Srbije. U većini predela očekuje se od 10 do 30 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, a na planinama od 10 do 30 cm snega, ponegde i više, a jak severozapadni vetar stvaraće snežne nanose i smetove. Temperatura će se kretati od 2 do 6 stepeni, u Beogradu oko 4 stepena, a na planinama oko -5 stepeni. U sredu ujutro temperatura u nižim predelima na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije opala bi na 0 stepeni pa bi kiša prešla u susnežicu i sneg. Mogao bi se formirati i manji snežni pokrivač, ali on se neće dugo zadržavati u ovim predelima - navodi Đurić.

RHMZ izdao hitno upozorenje

Podsetimo, Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na snežne padavine u planinskim i nižim predelima zapadne, centralne i južne Srbije.

Uveče i u toku noći ka sredi usled pada temperature kiša će preći u sneg i u nižim krajevima zapadne, centralne, i južne Srbije uz stvaranje manjeg snežnog pokrivača visine do 5 cm, a na planinama od 10 do 30 cm.

Dodaje da se najmanje padavina očekuje na severu Vojvodine, a padavine bi do srede ujutro tamo i prestale.

- Tokom srede centar ciklona u prizemlju bi se premestio nad Egejskim morem, a visinski nad Balkanom bi slabio, tako da će u sredu tokom dana i padavine nad Srbijom oslabiti, do večeri i prestati, a i severozapadni vetar će oslabiti, a slanih padavina biće i dalje samo na istoku i jugoistoku Srbije - zaključuje Đurić.
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike