Životinjski virusi haraju, čuvajte svoje ljubimce: Jedan je posebno opasan! Napada štence i smrtonosan je!

10.01.2023

07:12

0

Mačja kuga se najčešće locira u crevima, ali može napasti srce i biti kobna

Životinjski virusi haraju, čuvajte svoje ljubimce: Jedan je posebno opasan! Napada štence i smrtonosan je!
veterinar - Copyright Profimedia

- Ovo je vreme virusa! Naročito kada je ovako vlažno i hladno oni su jako aktivniji, upozorava veterinar Miomir Ranđelović.

- Od virusa tu je parainfluenca, ali i koronavirus, koji je sličan kod pasa samo je slika dosta blaža. Kao i virus štenećaka, koji je teži jer napada više tkiva i organa. Tako da i klinička slika može da bude raznovrsna - kaže on.

Međutim, jedan od opasnijih virusa je takozvana mačja kuga odnosno parviroza.

Unsplash
 

- To je bolest koju dobijaju psi. Lako se prenosi, a najosetljivija su štenad uzrasta od tri do šest meseci. To je period kada menjaju zube, pa su im ulazna vrata za infekciju velika. Bolest se manifestujue tako što kreće proliv i povraćanje, pa onda krvav proliv - objašnjava veterinar.

Upozorava da ovakvo stanje može da traje do same smrti životinje, ukoliko se ne reaguje na vreme. 

- I to traje do smrti koja se dešava u oko trideset odsto slučajeva, jer dolazi do dehidratacije organizma. Kada se leči dobri su izgledi da se preživi - objašnjava veterinar.

Ranđelović kaže da je preventiva bitna pre lečenja i da štenci treba da se vakcinišu na vreme.

- Treba da se vakciniše sa osam nedelja, pa onda sa 12 nedelja revakcina i onda imaju solidan imunitet. Čim se primeti da neko štene krene da povraća odmah ga treba izdvojiti. Jer se virus jako lako širi među tom populacijom. I zbog toga ga treba ograničiti - objasnio je veterinar.

Pexels
 

 

Međutim, na virus nisu imuni ni stariji psi ali veterinar objašnjava da kod njih situacija nije tako opasna.

- Postoji velika šansa zaražavanja i kod njih, samo su stariji psi manje osetljivi. Imaju malo bolje stečeni imunitet i mogu čak da budu nevakcinisani, ali pošt su dolazili u kontakt sa nekim od tih virusa, dosta su otporniji. Za ovaj virus je karakteristično da se skuplja u crevima, ali se može desiti da ode direktno na srce nakon čega nastupa sigurna smrt - upozorio je veterinar.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike