Da nije bilo Tome Zdravkovića ko zna kako bi se ova devojčica zvala: Jednom je odsvirala pesmu po kojoj nosi ime i svi su ostali u čudu

18.12.2022

20:15

0

Autor: Maja Kostić

Danka Veljković iz Aleksinca ima tek devet godina, a već ume da na violini savršeno izvede pesmu Tome Zdravkovića po kojoj je dobila ime

Da nije bilo Tome Zdravkovića ko zna kako bi se ova devojčica zvala: Jednom je odsvirala pesmu po kojoj nosi ime i svi su ostali u čudu
Copyright 24sedam/Maja Kostić

Mala Danka violinu svira od svoje četvrte godine. Na mnogim takmičenjima osvajala je razne medalje, od kojih nekoliko zlatnih. 

Na tradicionalnoj manifestaciji u Tominom rodnom Aleksincu, zasvirala je „Danku“ na violini i priredila pravi muzički praznik. Centar za kulturu i umetnost Aleksinac organizuje svakog 20. novembra manifestaciju pod nazivom „Sećanje na Tomu Zdravkovića“.

„Te neke prve korake možemo da nazovemo druženjem sa njenom nastavnicom. Družile su se na vrlo lep način, više su jele čokolade i sladolede nego što su svirale. To je ono što je Danku još više privuklo, a to je bio i način na koji je profesorka uspela da joj približi instrument i sviranje“, kazala je Dankina mama, Nevena Veljković.

Da je rođena sa ogromnim talentom i da je apsolutni sluhista, to se bukvalno osetilo, navodi Nevena. Još kao vrlo mala savršeno je reprodukovala tonove i pesmice. S obzirom da je starija Dankina sestra afirmisani pijanista, može se reći da potiče iz muzičke porodice i da joj je sestrin primer bio „vetar u leđa“.

„Ona se tako rodila, svima je to bilo jasno da je muzika njeno nadahnuće“, priča Dankina mama.

Pored njenog ogromnog talenta i truda, zanimljivo je što je uspela da spoji različite žanrove, spoj narodne muzike na „klasični“ način.  U domu Veljkovića klasična muzika nije jedini pravac, već se svi podjednako slušaju i na taj način uspevaju da uživaju u čarima koje muzika pruža.

24sedam/Maja Kostić
Danka Veljović nema ni deset, a sjajno svira violinu

Ime je dobila po čuvenoj pesmi „Danka“ iz 1971. godine, legendarnog pevača narodne muzike, Tome Zdravkovića.

„U našoj kući nije zastupljena samo klasična muzika kao jedini pravac, već su svi žanrovi jako prisutni u našem domu i poštuju se podjednako, sluša se sve. Nema nečega što bi ostalo po strani ili će se favorizovati. Volim da im dočaram lepotu muzike koja god i kakva bila. Želim da ih ubedim dok su još mali da muzika nije nešto što oni trenutno rade , već da svaki žanr ima svoju lepotu i svoju priču kako je nastao i odakle je potekla“, kaže ponosna mama.

Pesma Danka je njen poklon.

„Verovatno je nju ta melodija, koja je jako lepa i specifična oduvek nosila i onda je došao moment da se ta melodija odsvira na festivalu“, dodaje ona.

Mnogo nagrada u njenoj dosadašnjoj karijeri, njen portfolio je već poprilično ispunjen, a podsetimo, nema ni deset godina.

Sviranje joj predstavlja uživanje, a ne obavezu, a verujemo da će se o ovom malom virtouzu i njenom talentu, u budućnosti tek govoriti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike