Doktorka Kisić Tepavčević: Ne znam da li će ikada doći vreme da kažemo da smo sigurni

08.10.2020

12:23 >> 13:57

0

Autor: A. B.

Dokle god postoji cirkulacija virusa, epidemiološka situacija je nesigurna, ističe zamenica direktora Instituta Batut

Doktorka Kisić Tepavčević: Ne znam da li će ikada doći vreme da kažemo da smo sigurni
Copyright ATAImages/A.K.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević istakla je da, iako smo jedna od zemalja sa nižim rizikom za obolevanje od koronavirusa, to može da se promeni veoma brzo.

Iskustva drugih zemalja pokazala su da sve može da se promeni kroz nedelju dana. Brojevi ne govore mnogo, već merodavne stope koje su merilo rizika obolevanja.

– U toku ove nedelje je ova stopa nešto veća nego što je bila prethodne nedelje, i za oko 19 odsto je veći rizik obolevanja nego što je bilo u toku prethodne nedelje – dodaje dr Kisić Tepavčević.

Da li ćemo ikada biti sigurni? To je pitanje na koje niko još uvek ne zna odgovor.

– Ne znam da li će više ikada doći vreme da kažemo da smo sigurni, jer gde god da imamo cirkulaciju virusa, epidemiološka situacija je nesigurna, ali imamo značajno manji rizik nego sve zemlje u Evropi i okruženju – ističe dr Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da su odlazak na slavlja i noćna dešavanja zapravo najveći faktor rizika.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– Epidemiološko ispitivanje svakog potvrđenog slučaja je pokazalo da su to pre svega odlazak na slavlja i noćna dešavanja, i da je to, pre svega, faktor rizika, a da je onda dolazilo do prenošenja u okviru same porodice.

To je i razlog zbog kog je redukovano radno vreme ugostiteljskih objekata.

– Sada čujemo često priču – pa zar ne može do 23 sata da se prenese virus? Naravno da može u svako doba dana, ako sebe dovedemo u rizik za prenošenje infekcije. Međutim, pokazano je da je upravo taj period nakon 23 časa period kada je dolazilo do najvećeg okupljanja i najvećeg rizičnog ponašanja.

Na pitanje koliko je građana trenutno pod nadzorom, Kisićeva kaže da, kada je reč o putnicima u međunardonom saobraćaju, u ovom momentu je više od 71.000 ljudi pod takvom vrstom nadzora, a njih 118 je imalo određene simptome nakon testa samoprocene koji je ukazivalo na prisustvo ove virusne infekcije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike