Štrajkači Klinike "Laza Lazarević" tvrde da je podneta krivična prijava protiv v.d. direktorke: Nude se tužilaštvu kao svedoci!

06.12.2022

16:55

0

Autor: R.M.

Štrajkači Klinike za psihijatrijske bolesti "dr Laza Lazarević" ponudili su se danas kao svedoci u postupku protiv v.d. direktorke te ustanove

Štrajkači Klinike "Laza Lazarević" tvrde da je podneta krivična prijava protiv v.d. direktorke:  Nude se tužilaštvu kao svedoci!
Copyright Medija centar Beograd

Predstavnici Osnovne organizacija Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Klinike "Dr Laza Lazarević ukazali su danas na hronologiju dešavanja u vezi sa štrajkom i potpisali podnesak kojim se nude tužilaštvu kao svedoci u postupku nakon krivične prijave protiv v.d. direktorke dr Ivane Stašević Karličić.

Oni su skrenuli pažnju da je v.d. direktora osporavala njihovo pravo na štrajk, što je rezultiralo otpuštanjem dvoje zaposlenih na klinici.

Dr Ljiljana Simić izjavila je na konferenciji da su se još 19. septembra tri sindikata klinike udružila, donela odluku o stupanju u štrajk i to dostavili poslodavcu i svim nadležnim instancama.

Dan kasnije su oni održali skup upozorenja, a najavljeno je da će štrajk početi 29. septembra.

Međutim, dr Simić kaže da je već posle skupa upozorenja v.d. direktorka klinike dr Ivana Stašević Karličić uputila elektronski dopis u kome im je naložila da ne smeju da se okupljaju ispred bolnice, već na javnoj saobraćajnici iza ustanove.

- Mi smo 27. septembra prijavili poslodavca za kršenje zagarantovanog prava na štrajk na način kako je propisano Ustavom Republike Srbije - izjavila je ona i dodala da su ovaj dokument, kao i većinu prethodnih poslali na nekoliko adresa državnih institucija i inspekcije.

Medija centar Beograd
Dr Ljiljana Simić

Dr Simić je objasnila da tokom štrajka nije urađeno bilo šta što bi narušilo zdravstvenu zaštitu pacijenata.

Sve vreme, kako kaže dr Simić, v.d direktorka je osporavala njihovo pravo na štrajk.

- 29. septembra smo predali zahtev o određivanju akta o minimumu procesa rada nadležnima. V.D. direktorka i dalje osporava naše pravo na štrajk. Time je ona prekršila zakon o štrajku - izjavila je doktorka i dodala da su kazne za ovakvo kršenje od 800.000 do milion dinara za poslodavca.

- V.D. direktorka je prekršila Zakon o štrajku tako što nije donela akt o minimumu procesa rada gde je zaprećena novčana kazna poslodavcu. Zatim je nastavila odmazde prema zaposlenima, u smislu disciplinskih postupaka koji su nepravno vođeni, opomena i otkaza koji su izricani - kaže ona.

Simićeva je rekla da je v.d. direktorka kroz korespodenciju sa štrajkačima nastavila da "širi strah" upozorenjima da krše razne zakone. Dodaje da je tako počinila krivično delo povrede prava na štrajk.

- Na naš zahtev dolazi inspekcija za rad u ustanovu i vrši inspekcijski nadzor... Inspektori razgovaraju prvo sa v.d. direktorkom, koja im daje obaveštenje da se bolnica ne nalazi u štrajku i da mi kršimo radnu inicijativu i napuštamo samoinicijativno poslove. Nakon toga inspektori obavljaju razgovor i sa nama - kaže dr Simić i dodaje da su inspektori u svom zapisniku naglasili da će kontaktirati Ministarstvo zdravlja.

Uoči protestnog skupa 26. oktobra, mejlom im stiže mejl v.d. direktorke u kome, kaže Simićeva, piše mišljenje Ministarstva zdravlja izdatog istog dana.

- U danu kada stari kabinet završava svoj mandat, a kada su novi ministri polagali zakletvu. Nema delovodnog broja i još mnogih propusta ima u tome - objasnila je ona i dodala da se u objašnjenu nigde ne pozivaju na neki član o zakonu o zdravstvenoj zaštiti niti se naglašava da u klinici nije dozvoljeno organizovanje štrajka.

24sedam/Katarina Mihajlović
Dr Ivana Stašević Karličić

Dr Simić kaže da su posle ovoga podneli krivičnu prijavu protiv tvorca i potpisnika ovakvog mišljenja zbog zloupotrebe pečata Ministrarstva zdravlja i overavanja neistinitog sadržaja.

Simićeva je objasnila da se v.d. direktorka oslanjala na ovo mišljenje tumačeći da čitava Klinika "Laza Lazarević" nema pravo na štrajk, pa je svaki izlazak radnika tumačen kao napuštanje radnog mesta.

- U odnosu na to odmazde se nastavljaju. Osim disciplinskih postupaka koji se vode bez pravnih argumenata, oslanjaju se na službene beleške koje su iznuđene kolegama, koje su krivotvorene i na kraju rezultirale da ljudi dobijaju opomene. Odnosno, došao je i prvi otkaz - rekla je ona.

Međutim, Ministarstvo zdravlja je inspekciji rada dostavilo mišljenje da samo radne jedinice koje pripadaju urgentnoj psihijatriji nemaju pravo na štrajk, dok ostale jedinice ne potpadaju pod hitnu službu.

Simićeva je rekla da je i nova ministarka Danica Grujičić posetila kliniku gde je obavila razgovore i sa direktorkom i sa štrajkačima.

- Posle sastanka ministarka je upozorila direktorku da se ne sprovode disciplinski postupci, ne donose nikakve odluke i da ne može davati otkaze ugovora o radu štrajkačima. Zatražila je jedan vremenski period dok ne pregleda dokaze i da štrajk umirimo, što smo i uradili - rekla je ona.

Dr Simić kaže da je onda usledio drugi otkaz i da su nakon toga shvatili "da se manir v.d. direktorke nije promenio".

- Shvatili smo da ona i dalje zastupa svoje stavove iako su suprotni Zakonu o štrajku - rekla je i dodala da je opet održan sastanak sa ministarkom zdravlja, a da je dr Grujičić rekla da će uskoro doneti odluku i razrešiti problem.

Medija centar Beograd
Štrajkači Klinike "Laza Lazarević"

U međuvremenu, dobili su dopis o izvršenom inspekcijskom nadzoru, nakon čega su dobili informaciju da je direktorki upućeno upozorenje da mora da prati Zakon o štrajku i donese akt o minimalnom procesu rada.

- Do današnjeg dana ona to nije uradila - rekla je Simićeva i dodala da očekuju da će zbog toga biti izrečene sankcije - rekla je ona.

Zanimljivo je i to da je ministarka Grujičić, gostujući na jednoj televiziji, izjavila da je dala predlog za razrešenje v.d. direktorke klinike predsednici Vlade Srbije, ali je odmah regovao UO klinike.

- Istoga dana, u nedelju, Upravni odbor daje demanti jednom portalu što je izazvalo nevericu kod nas zaposlenih. Upravni odbor obično zaseda radnim danima. Odluka da se donese demanti nam je bila vrlo sumnjiva, pa smo kontaktirali nama dostupne članove UO koji su rekli da nisu bili pozvani na bilo kakvu sednicu UO niti imaju bilo kakva saznanja da je sednica održana. A takođe, nisu ni učestvovali u donošenju odluke da se demant ministarkinog nastupa proširi u medije - rekla je ona.

Inače, Simićeva je rekla da za sve vreme štrajka UO klinike ni jednom nije razgovarao o zahtevima štrajkača, niti su bili pominjani.

Dr Aleksandra Đerić izjavila je da je prema njihovim saznanjima podneta anonimna krivična prijava protiv v.d. direktorke Klinike "Laza Lazarević" dr Ivane Karličić Stašević i drugih.

- Krivična dela koja su navedena su zloupotreba položaja, prevara, falsifikovanje službene isprave i trgovina uticajem čime je oštećen budžet Republike Srbije u višemilionskom iznosu - rekla je ona i upitala tužilaštvo do kakvih su saznanja došli.

Medija centar Beograd
Dr Aleksandra Đerić

Štrajkači su, u konsultaciji sa advokatima, sačinili podnesak gde se prijavljuju kao svedoci. 

Doktorka je objasnila da su u podnesku zamolili tužilaštvo za hitno postupanje "zbog realne mogućnosti da će dokumentacija koja je navedena u krivičnoj prijavi biti uništena".

Nakon što je objasnila o čemu se radi u podnesku, nekoliko učesnika štrajka se potpisalo.

Inače, na konferenciji su, između ostalog, bili naglašeni i slučajevi, kako su rekli, kažnjavanja pojedinih zaposlenih a objavljen je i spisak lekara koji su napustili ustanovu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike