Čekamo čudo! Sudbina turističkih agencija se možda razrešava danas

09.10.2020

06:22 >> 11:18

0

Turistički radnici našli su se u nebranom grožđu pošto su osiguravajuće kuće ukinule osiguranje putovanja

Čekamo čudo! Sudbina turističkih agencija se možda razrešava danas
turizam - Copyright Pixabay

Agonija vlasnika turističkih agencija i njihovih zaposlenih, a bogami i putnika, u vezi s polisama osiguranja traje već nedeljama ali bi možda danas mogla da se razreši, jer postsoje naznake da su se neke osiguravajuće kuće predomislile i da će produžiti police turističkim agencijama.

Direktor YUTA Aleksandar Seničić kaže da se još ne na ko će potpisati šta i na koji period, ali da će situacija biti jasnija večeras, jer je danas novi sastanak u Ministarstva turizma.

UTAS: Rešenje je u individualnim polisama

Individualne polise su najbolje trajno rešenje za problem osiguranja putničkih aranžamana preko turističkih agencija, izjavila je danas predsednica Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS) Marija Matijević. Ona je na pres konferenciji strukovnih udruženja UTAS i ANTAS, , navela da to ne bi bitno poskupelo aranžmane za putovanja jer, kako je rekla, troškovi osiguranja i sada ulaze i podižu cenu tih aranžmana a taj model se primenjuje u nekim zemljama zapadne Evrope .

“Neće verovatno sve osiguravajuće kuće koje su dosad osiguravale putovanja to nastaviti, ali neke od njih hoće”, rekao je Seničić.

Od 1. oktobra su gotovo sve turističke agencije upravo zbog ovih polisa ostale bez uslova za rad, a ukoliko se osiguravajuće kuće ne predomisle i ostanu pri svom stavu da neće osiguravati aranžmane, građani Srbije ostaju bez mogućnosti da lako i komforno putuju na željene destinacije.

Turističke agencije u Srbiji našle su se u, zasada, bezizlaznoj situaciji kada su ih pre nekoliko nedelja osiguravači obavestili o tome da neće produžiti osiguranja. A kako je osiguranje puta obavezno, od početka meseca nijedna agencija ne može da zaključi aranžman sa putnikom, već mogu samo da rade rezervaciju putovanja, da posreduju kod prodaje avionskih karata i da rade slične sporedne poslove.

Turističke agencije spremne da radikalizuju stvar: Osiguravačima dat ultimatum! 

Država, koja je u oblasti turizma regulator tržišta, pokušava da nađe rešenje sa bankama, kako bi one preko izdavanja bankarske garancije turitičkim agencijama osiguravale putovanja.

Printscreen/Youtube/Grand magazin

Svi čekaju ponedeljak

– Svi čekamo odluku Ministarstva, a ponedeljak im je krajnji rok – rekao je za naš portal Milan Lainović, potpredsednik Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (YUTA).

I vlasnici turističkih agencija s nestrpljenjem čekaju odluku i „nadaju se čudu“.

– Država je rekla da će nam pomoći i mi se nadamo nekom pomaku. Od početka ovog meseca više ne možemo da radimo, ostali smo bez licenci. Ono što se predlaže je da agencije imaju bankarske garancije, što znači da bi na računu trebalo da imamo 400.000 evra. To nije realno – kaže vlasnica jedne turističke agencije u Beogradu, koja je želela da ostane anonimna.

Kako nam je naša sagovornica još objasnila, agencije predlažu indivudalne polise, što znači da bi svaki putnik trebalo da plati osiguranje, kao što plaća i za zdravstveno.

Šta će biti sa vaučerima?
Najveći problem su vaučeri, koje su turisti dobili za putovanja koja su već platili, ali ove godine nisu na željenu destinaciju otišli. Vlasnici agencija tvrde da će država garantovati za te vaučere.

– Ništa ne znamo osim onoga što pročitamo u medijima. Računi samo pristižu, a primanja nigde. Ovo sa licencama je samo jedan od problema sa kojima se suočavamo. Novac nam je zarobljen u Grčkoj, posao nam stoji od marta, a radnike moramo da plaćamo. Time je i naša likvidnost dovedena u pitanje – ističe ta vlasnica agencije.

Za bankarsku garanciju kuća u zalog

Ni u YUTA, međutim, nisu sigurni da je bankarska garancija dobro rešenje. Kako je nedavno izjavio Aleksandar Seničić, direktor YUTA, morao bi da se donese novi pravilnik u kom bi se odredio titular te garancije, koga sada nema. On je objasnio da i kada bi do toga došlo, pitanje je koliko bi agencija moglo da dobije garanciju.

Korona uništila turizam: Turističke agencije otpuštaju radnike

– Tvrdim da u ovim uslovima od 400 postojećih agencija bankarsku garanciju može da dobije možda pet. I u normalnim vremenima, kada ima posla, to ne može da plati više od trideset agencija.  Nije isto kada za osiguranje posla kod osiguravača platite 20.000 evra premije, i kada banci morate da date 400.000 evra ili hipoteku na svu imovinu i na kuću u kojoj živite – rekao je Seničić.

Polisa o insolventnosti je izuzetno važna za turiste, jer pokriva štetu koju mogu da pretrpe u slučaju da agencija bankrotira. Nažalost, ukoliko neka agencija bankrotira i nema polisu, turisti će moći da naplate svoja potraživanja samo od imovine agencije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike