Danas je Sveti Grigorije Čudotvorac: Nazivali su ga drugim Mojsijem, a verovanja kažu da danas treba da uradite ovo

30.11.2023

06:57

0

Autor: 24sedam

Svetom Grigoriju se pripusuju mnoga čuda

Danas je Sveti Grigorije Čudotvorac: Nazivali su ga drugim Mojsijem, a verovanja kažu da danas treba da uradite ovo
Copyright Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave danas Svetog Grigorija Čudotvorca, episkopa Neokesarijskog.

Sveti Grigorije Neokesarijski, poznat i kao Grigorije Čudotvorac (213 - 270) bio je rani hrišćanski episkop. Rodio se u bogatoj i uticajnoj paganskoj porodici u Neokesareji (današnji Niksar u Turskoj), i po rođenju je dobio ime Teodor.

Nakon očeve smrti je zajedno sa bratom Atenodorom išao u Pravnu školu u Beritu, istovremeno prativši sestru koja je trebalo da se uda za rimskog guvernera Palestine. Znatiželja ih je odvela u Cezareju gde su upoznali hrićanskog učitelja Origena koji je oba brata uspeo da preobrati u hrišćanstvo. Posle nekoliko godina se vratio u rodni grad gde je izabran za episkopa. Prema navodima kasnijih hagiografa, u trenutku dolaska u gradu u njemu je bilo samo sedamnaest hrišćana, a u trenutku Grigorijeve smrti samo sedamnaest pagana.

Molitva na današnji dan

Bivši silan u molitvama, savršena čudesa si doživeo, stekavši savršeno ime: No moli se Hristu Bogu, oče Grigorije, da prosveti duše naše, da nikada ne zaspemo na smrt.

Svetom Grigoriju se pripusuju mnoga čuda, a nazivaju ga i drugim Mojsijem. Prema verovanjima, Grigorije je zapovedao zlim dusima, gorama i vodama, lečio je muke i bolesti, a pred onima koji su ga gonili bio je nevidljiv, a mogao je da predvidi događaje i čita ljudske misli. Zato se i do današnjih dana zadržao običaj po kome, svako ko se u crkvi pomoli Svetom Grigoriju Čudotvorcu i upali sveću ima pravo da zamisli jednu želju. Ako je molitva bila iskrena i dobra, ovaj svetitelj će je uslišiti i ispuniti želju.

Veruje se da onaj ko je neveran, a na današnji dan pročita svete spise Grigorija, postaće vernik. Onaj ko u Grigorija veruje, prema predanju, biće večno zdrav i zaštićen od zlih ljudi.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike