Patrijarh Porfirije u Americi pomirio Srbe: Obnavlja se hram Svetog Save u Njujorku šest godina nakon požara

06.11.2022

16:45

0

Naš narod na tim prostorima, gde su vladale razmirice zbog crkvenih pitanja, prihvata njegov autoritet i daje mu podršku u vođenju parohije koju je preuzeo na sebe

Patrijarh Porfirije u Americi pomirio Srbe: Obnavlja se hram Svetog Save u Njujorku šest godina nakon požara
Patrijarh Porfirije - Copyright FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MARKO MRKONJIC/

Hram Svetog Save u Njujorku, koji je goreo u požaru na Vaskr 2016. godine, konačno je posle šest godina dočekao obnovu. Patrijarh Porfirije, koji je preuzeo brigu o parohiji u Njujorku, uspeo je da uz pomoć saradnika pomiri naš narod na tim prostorima, gde su vladale razmirice i neslaganja o crkvenim pitanjima.

- Stvari su krenule nabolje jer su vernici prihvatili autoritet patrijarha. Oni su u poslušnosti crkvi nastavili sa sabornom obnovom hrama i tu se vidi značajan napredak. U obnovu su se uključile sve eparhije SPC u Americi, znatan broj vernika, kao i same SAD, nakon molbi naših udruženja i predstavnika srpskog življa - otkriva Kurirov izvor iz SPC.

On naglašava da se sa obnovom krenulo nedavno jer je bilo potrebno pribaviti sve saglasnosti za rekonstrukciju crkve i napraviti projekte, pošto se, ističe, radi o velelepnom hramu:

- Potrebno je bilo i raščistiti samo zgarište, a u narednih nekoliko godina, ako bog da, biće završen hram koji je za naše vernike u SAD centralno okupljalište.

Očigledno je bilo potrebno da patrijarh preuzme tu parohiju kako bi došlo do nekog pomaka. Napominjem da tu nije isključiva krivica istočnoameričkog episkopa Irineja (Dobrijevića) već i prosto nerazumevanje članova crkvenog odbora o samom funkcionisanju crkve, što je posledica dubokih podela još iz komunističkog vremena.

Istorijski značaj

Crkva Svetog Save u Njujorku od istorijskog je značaja i za grad Njujork. Sazidana je u gotskom stilu pre 172 godine, a Srbi su je 1943. otkupili za oko 30.000 dolara od Anglikanske crkve. Bio je to tada veliki novac, koji je srpska zajednica isplaćivala na rate. U ovom hramu održan je poslednji oproštaj od velikog naučnika Nikole Tesle.

Zavod za zaštitu spomenika grada Njujorka našoj svetinji dodelio je u maju 2020. nagradu "Luis G. Mozes", koja predstavlja neku vrstu Oskara u zaštiti spomenika.

Crkveno-školska opština Sveti Sava u Njujorku i njena parohija odlukom Sinoda iz 2021. godine poverene su na upravljanje patrijarhu Porfiriju. Sinod je naveo da je to učinjeno kako bi se sredilo stanje i prevazišli problemi. Tome je prethodilo obraćanje vernika iz Njujorka i navodi da je u ovoj crkvenoj opštini došlo do nenamenskog trošenja novca:

170 vatrogasaca učestvovalo je 2016. u gašenju požara

- Verni narod je tu odluku dočekao sa oduševljenjem. Krenulo se sa obnovom hrama, to je na sebe preuzeo patrijarh. Patrijarh je tamo konačno postavio poredak onakav kakav u našoj crkvi i treba da postoji, a planirano je i da uskoro poseti vernike i sveštenstvo u SAD.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike