Vođa ekipe za hvatanje "vojvođanskog pantera" otkrio detalje: Problem je što se ne može ni pretpostaviti gde je životinja mogla da ode

14.11.2022

20:00

2

Očekuje se dojava o odbeglom crnom panteru

Vođa ekipe za hvatanje "vojvođanskog pantera" otkrio detalje: Problem je što se ne može ni pretpostaviti gde je životinja mogla da ode
Nemanja Ivanović predvodi tim koji traži crnog pantera - Copyright 24sedam/Pokrajinska šumarsko-lovna inspekcija/Profimedia

Nemanja Ivanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu zadužen za inspekcijske poslove, predvodi tim koji traži crnog pantera, koji je nedavno primećen u blizini Apatina.

Panter se, u međuvremenu, preselio do banje Junaković, a za vikend stručna ekipa probala je da ga locira. 

Ideja je da se životinja uspava i odnese u ZOO vrt, a za vikend su napravljene prve pretrage terena.

Ivanović kaže da u potragama učestvuje četiri do šest ljudi, a opremljeni su najsavremenijim dronovima i kamerama sa termovizijskim svetlom.

Pokrajinska šumarsko-lovna inspekcija
 

U ekipi su ljudi iz "Voda Vojvodine", policije, čuvari prirode i stručna lica ZOO vrt Palić.

- Podigli smo dron, termovizijsku kameru na dronu, kameru visoke rezolucije za dnevnu pretragu... Pretražili smo i dronom i peške kompletnu lokaciju u okolini banje Junaković i sa sigurnošću mogu da potvrdim da u momentu pretrage tamo sumnjiva životinja nije bila. S obzrom da se radi o vrsti koja nije svojstvena za naše područje, pa čak ni profesori sa Veterinarskog fakulteta u Beogradu nemaju sa sigurnošću saznanja kako će ona da se ponaša, trenutno čekamo da se negde opet pojavi nešto ozbiljno kao što je bila u subotu snimljena od strane bračnog para koji su bili gosti hotela u banji, pa da probamo opet da je lociramo - kaže Ivanović.

On nam je objasnio da pantera traže prema dojavama koje su "iole opravdane", a do sada su se desila samo dva svedočenja.

- Do sada je bila dojava od poljoprivrednika koji je radio jesenje setvene radove u ataru sela Sonta, i snimak gostiju hotela iz Junakovića - kaže on.

Međutim, problem je što se ne može čak ni pretpostaviti gde je ovaj panter mogao da ode.

- Ne postoji niko u Srbiji ko je radio bilo kakva naučna istraživanja i da se bavio navikama velikih mačaka kod nas. Jer to nama nije autohtona, svojstvena vrsta. Ovo je prvi takav slučaj na teritoriji AP Vojvodine - kaže Ivanović.

Uprkos mnogi spekulacijama kako je životinja dospela u Srbiju, Ivanović veruje da se radi o neleganom prometu životinjama.

- Moja pretpostavka, ali za koju nemam dokaze, jeste da to nešto potiče iz nelegalnog prometa ili poseda. Na čemu zasnivam te činjenice? Pa, 28. jula ove godine zajedno sa policijom smo imali zaplenu mladunčeta lava u okolini Subotice - objašnjava Ivanović.

Pokrajinska šumarsko-lovna inspekcija
Snimak termovizijskom kamerom

- Dronom smo dva puta prelazili kompletnu šumu koja okružuje banju Junaković. Da bi testirali, snimili smo obližnji salaš gde smo u objektima uočili fototermalnu sliku domaćih životinja i pojedine ptice na grani, kao i nešto sitnijih glodara. Ali ništa što bi izazvalo sumnju da se radi o životinje te veličine - rekao je on.

Ivanović kaže da u prirodi obično mužjaci postavljaju granicu kretanja, ali da ova životinja nema neprijatelja u prirodi.

- Ova životinja ovde nema prirodnog neprijatelja da bi neko mogao da joj ograniči oreol kretanja. Budite svesni da se to nalazi u blizini gornjeg podunavlja, koje je ogromno i ispresecano raznim vodotokovima. Smenjuje se deo pokriven šumom, sa delom koji je obradivo zemljište. Nemamo saznanje i ideju gde se ta životinja mogla opet naći - kaže on.

Ivanović naglašava da do sada nije bilo štete na imovini privatnih lica, kao i da niko nije prijavio nestanak bilo koje domaće životinje.

- Tako da zasada nemamo ideju gde bi mogao ponovo da se pojavi - rekao je on.

Na pitanje da li vredi postavljati hranu kako bi se namamila životinja, on odgovara negativno.

- Ono što sam saznao jeste da su te velike mačke, uglavnom, predatori. Nemamo podatak koliko je ona bila u zatočeništvu i da li je, uopšte bila. Mala je šansa da bi došao na neko mrcinište, tj. na lešinu. To tvrde i biolozi koji iole nešto znaju o mačkama. A postavlja se i pitanje ako je bila u zaočeništvu, da li bi nasela na neku takvu zamku - rekao je Ivanović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike