Turistički aranžmani za praznike "buknuli"! Seničić otkriva gde su Srbi najviše putovali

12.11.2022

16:36

0

Direktor JUTA Aleksandar Seničić izjavio je danas da je vladalo veliko interesovanje za putovanja tokom praznika i da su skoro svi aranžmani rasprodati

Turistički aranžmani za praznike "buknuli"! Seničić otkriva gde su Srbi najviše putovali
Prag - Copyright Pixabay

Direktor JUTA Aleksandar Seničić izjavio je danas da je vladalo veliko interesovanje za putovanja tokom praznika i da su skoro svi aranžmani rasprodati.


- Bilo je dosta putnika i veoma smo zadovoljni kako je sve prošlo, jer se ove godine namestilo da je praznik u petak. Ljudi su se uželeli kratkih putovanja, jer to u proteklih nekoliko godina, zbog kovid krize nije bilo moguće. Bile su stroge restrikcije i u mnoge zemlje nije moglo da se uđe bez čvrstih procedura - rekao je Seničić za Tanjug.

Što se tiče destinacija u inostranstu, Seničić ističe da je uvek u ovo doba godine aktuelno putovati u evropske gradove i to autobusom, jer je najjeftinije.

Tako su, ističe direktor JUTA, našim građanima i ovog puta bili najzanimljiviji najbliži evropski gradovi: Instabul, Sofija, Budimpešta, Solun, Prag, Beč, Severna Italija.

Takođe, veliki broj naših građana odlučio se da poseti autobusom i Banjaluku, Trebinje, Skoplje, Sarajevo i Ohrid.
24sedam/Jovana Vrećo


- Cene autobuskih aranžmana su se kretale od 80 do 130 evra, u zavisnosti od destinacije i broja noćenja i ti aranžmani su bili rasprodati još pre dvadesetak dana. Ti aranžmani su ove godine skuplji za oko 10 odsto u odnosu na prošlu godinu - rekao je Seničić.

Avionom u Rim, Pariz i Istanbul

Što se tiče skupljih, avionskih aranžmana, Seničić kaže da su izbor naših građana bili Valensija, Rim, Pariz, Barselona i Istanbul.

- Najjeftiniji su bili aranžmani za Instanbul - oko 360 evra dok su do 550 evra bili aranžmani za Rim, Valensiju i Barselonu. Nije to mnogo skuplje nego što je bilo prošle godine, ali trebalo bi očekivati da će aranžmani za zimu poskupeti 20-25 odsto, zbog skoka cene energenata - poručio je Seničić.

A u Srbiji?
 

Direktor JUTA ističe da je bilo veliko interesovanje i za destinacije u Srbiji i da su hotelski aranžmani skoro u potpunosti rasprodati, a da je velika popunjenost kapaciteta i kada je reč o privatnom smeštaju.


Kada su u pitanju domaće destinacije, navodi, da se najviše putuje u banje i na planine.
RINA
 


- Na Zlatibor, Taru, Kopaonik, Divčibare, u Vrnjačku banju, Soko banju, Banju Vrdnik. Imamo i veliki broj seoskih domaćinstava što u ovom trenutku, zbog hladnijeg vremena, nije toliko zanimljivo. Traba istaći da još uvek imamo veliki broj stranih gostiju, pre svega iz okruženja, a zatim i iz Turske i Rusije. To je jako dobro i očekujemo da taj trend ostane i za Novu godinu - poručio je Seničić.

Zašto se obeležava Dan primirja?

Dan primirja u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji koji se obeležava 11. novembra. Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, Sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Ovaj državni praznik se u Republici Srbiji proslavlja od 2012. godine. Pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine. Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, ugrožena vrsta u Srbiji. Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike