Pazi, snima se! Brzina, prolazak kroz crveno i korišćenje telefona u toku vožnje! Beograd dobija 55 novih kamera, evo i kad

09.11.2022

21:00

0

Na teritoriji Srbije u prvih 10 meseci ove godine pripadnici saobraćajne policije napisali su ukupno 1.134.388 kazni

Pazi, snima se! Brzina, prolazak kroz crveno i korišćenje telefona u toku vožnje! Beograd dobija 55 novih kamera, evo i kad
Saobraćajna policija - Copyright TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

U cilju smanjenja saobraćajnih prekršaja i nesreća, u srpskoj prestonici bi do kraja godine trebalo da bude postavljeno dodatnih 55 kamera koje će "nadgledati" vozače. 

Na teritoriji Srbije u prvih 10 meseci ove godine pripadnici saobraćajne policije napisali su ukupno 1.134.388 kazni, najviše za prekoračenje brzine, nekorišćenje sigurnosnog pojasa i vožnju pod dejstvom alkohola.

To su ujedno i tri "najveća izazova sa kojima se susreće saobraćajna policija".

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
 

Prema rečima načelnika Uprave saobraćajne policije, Slaviše Lakićevića, u cilju smanjenja ovih prekršaja Beograd će dobiti nove kamere.

- Pored postojećih 68 kamera za automatsku detekciju prekršaja, koje su instalirane na najvažnijim saobraćajnicama u Beogradu, do kraja godine bi trebalo da se postavi dodatnih 55 nadzornih uređaja, koje će pokrivati 122 saobraćajne trake - kazao je on.

MUP Republike Srbije
Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević

Lakićević ističe da će kamere automatski detektovati prekršaje. 

- Pored toga, kamere će registrovati i prolazak kroz crveno svetlo, prekoračenje brzine, vožnju žutom trakom, nekorišćenje sigurnosnog pojasa, nepropisno preticanje, korišćenje telefona u toku vožnje... U Londonu, na primer, postoji 20.000 takvih kamera - objašnjava načelnik.

Brzina na auto-putevima

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
 

Načelnika Uprave saobraćajne policije osvrnuo se i na novi sistem kontrole brzine vozila na auto-putevima. 

- Dešavalo se da vozač na auto-putu vozi nedozvoljenom brzinom, a onda sedne na benzinsku pumpu, napravi kratku pauzu i tako smanji prosečnu brzinu i ne zaradi nikakvu kaznu. Zato će novi sistem meriti prosečnu brzinu na mnogo više lokacija na auto-putevima i brzim saobraćajnicama, gde će biti najmanje 50 lokacija na kojima su postavljene kamere - pojasnio je Lakićević.

Podsetimo, raniji sistem predviđao je da se meri prosečna brzina u odnosu na vreme koje je vozilu potrebno da bi stiglo od jedne do druge naplatne rampe.

Nabavka novog radara 

Uprava saobraćajne policije planira nabavku radara nove generacije za kontrolu brzine.

- U pitanju je ručni laserski radar najnovije generacije. Radar je skup, ali malih dimenzija, lagan, precizan i efektan. Dovoljno je da ga policajac samo podigne, usmeri na vozilo i kamera visoke rezolucije uradiće sve ostalo - kaže pukovnik Lakićević.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike