Anica iznela veliki problem u Gradskoj kući Niša: Mlade muči bezbednost na ulici, diskriminacija u školi i vršnjačko nasilje

05.11.2022

09:00

0

Autor: Maja Kostić

Mladi na prijemu u Gradskoj kući mladi iz Ćićevca i Niša razgovarali su sa zamenicom gradonačelnice Dušicom Davidović

Anica iznela veliki problem u Gradskoj kući Niša: Mlade muči bezbednost na ulici, diskriminacija u školi i vršnjačko nasilje
Anica Stamenković - Copyright 24sedam/Maja Kostić

Vršnjačko nasilje i nasilje na internetu su prioritetni problemi sa kojima se suočavaju mladi i kojima će se posvetiti posebna pažnja od strane Gradske uprave Grada Niša, ali i Nevladinih organizacija za mlade.

Na prijemu u Gradskoj kući mladi iz Ćićevca i Niša razgovarali su sa zamenicom gradonačelnice Dušicom Davidović i istakli da je bezbednost mladih, pored zapošljavanja i osamostaljivanja jedan od glavnih problema sa kojima se suočavaju mladi ne samo u Srbiji već i u čitavom svetu. 

Bezbednost je, kažu, ono što najviše muči mlade. 

- Kada to kažem ne mislimo samo na ulicu, osvetljenje, već na diskriminaciju u školama, mislimo na vršnjačko nasilje pa smo shodno tome odlučili da sa mladim ljudima organizujemo istraživanje koje će obuhvatiti veći broj mladih i koje će imati cilj da mladi ukažu na to gde se osećaju nebezbedno, da ukažu na vršnjačko nasilje i bilo koji vid nasilja prema njima i da pokušamo da te probleme rešimo. Vršnjačko nasilje je prisutno svuda u svetu i ozbiljan je problem koji ostavlja teške posledice po društvo - kaže Članica Nevladine organizacije za mlade “Okular” iz Ćićevca Anica Stamenković. 

24sedam/Maja Kostić
Mladi u Gradskoj kući Niša

 

Anica je istakla da joj je drago što vidi da se u Nišu “čuje glas mladih” i da je dijalog između mladih i donosioca odluka od velikog značaja za društvo.

Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović rekla je da ono što mladi nose , a to je  kreativnost, ideje, znanje kao i prepoznavanje svega što muči i tišti mlade ljude  jako značajno ne samo za lokalne samouprave već i za državu kako bi adekvatno reagovala.

- Ja znam da je obrazovanje na prvom mestu kada su u pitanju mladi, jer to jeste i budućnost naše države, ali i takođe moramo sada da iznesemo podatak koji je negde nezvaničan da nas je manje preko 860.000 prema poslednjem popisu stanovništva i to jeste alarmantno i to jeste signal za državu i za sve nas da upravo motivišemo vas mlade u zapošljavanju, osamostaljivanju i kreiranju vaših porodica što će verovatno i sigurna sam biti prioritet nove Vlade - rekla je Davidović.

24sedam/Maja Kostić
 

Ona je istakla da su nasilje nad mladima i decom prepoznali kao jedan od prioritetnih problema koje u narednom periodu treba rešavati.

- Mi smo radili jedno istraživanje u svim školama u gradu gde smo dobili u kojoj školi je povećano vršnjačko nasilje, a gde je smanjeno i sve to smo prezentovali direktorima škola kao i predsednicima opština u Nišu kako bi se uticalo na to da se na pojedine škole obrati pažnja, a da se sa druge strane pokaže primer “dobre prakse” gde je nasilje smanjeno. Mi kao grad planiramo i da otvorimo posebnu jedinicu u sklopu Sigurne kuće koja će biti Savetovalište za decu i mlade koji trpe najgore vrste nasilja - kazala je ona.

Ona je podsetila da je Grad Niš prvi grad u Srbiji koji je na Skupštini sednice grada 2012. godine doneo odluku o osnivanju Kancelarije za mlade.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike