Inspekcija završila nadzor u Opštoj bolnici u Ćupriji: Utvrđuje se da li je Marko iz Svilajnca umro nakon komplikacija na kolonoskopiji

31.10.2022

15:14

0

Autor: 24sedam

Navodno, tokom kolonoskopije probušeno mu je debelo i tanko crevo

Inspekcija završila nadzor u Opštoj bolnici u Ćupriji: Utvrđuje se da li je Marko iz Svilajnca umro nakon komplikacija na kolonoskopiji
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kao što je ministarka zdravlja Danica Grujičić najavila, inspekcija Ministarstva zdravlja Republike Srbije danas je bila u Opštoj bolnici u Ćupriji.

Inspekcija je poslata zbog smrti Marka Stojanovića (30) iz Svilajnca, koji je zbog komplikacija nakon kolonoskopije u ovoj bolnici i operisan, a potom poslat u Kragujevac, pa u Beograd, gde je preminuo.

- Inspekcijski nadzor je završen. Mi smo pre toga, kao što propisi nalažu, sproveli unutrašnju konotrolu, odnosno uradili vanredni unutrašnji stručni nadzor u pružanju zdravstvene zaštite pacijentu, a zaspisnik smo predali inspektoru Ministarstva zdravlja. Sada čekamo dalje odluke – kaže za „Novosti“ direktor Opšte bolnice u Ćupriji Slobodan Gajić.

24sedam/Goran Sivački
Danica Grujičić

Podsetimo, Marko Stojanović (30) iz Svilajnca, koji je posle komplikacija u Opštoj bolnici u Ćupriji prebačen u Kragujevac, a potom i na Urgentno odeljenje novog Kliničkog centra u Beogradu, u petak 28. oktobra je podlegao povredama.

- Marko je u ponedeljak otišao na kolonoskopiju, jer se već duže vreme žali na nadutost stomaka. Pregled je urađen u Opštoj bolnici u Ćupriji. Kako smo saznali, tokom kolonoskopije probušeno mu je debelo i tanko crevo - ispričala je ranije za medije njegova supruga Nikolina Antić.

Čak i kada su u četvrtak Markovoj porodici iz beogradskog Kliničkog centra gde je transportovan iz kragujevačkog KC u koji je prethodno dovezen iz ćuprijske medicinske ustanove najpre javili da je upao u duboku komu, a potom i da je "moždano mrtav i da je na aparatima", verovali su da će da se izvuče i nadali se do poslednjeg trenutka.

Markova porodica, kaže nam njegova sestra dok nas moli da joj ne pominjemo ime, proživljavala je šok za šokom. Naglašava i da neće odustati dok odgovorni ne budu kažnjeni.

- Lekarima koji su odgovorni za njegovu smrt treba da bude oduzeta dozvola za rad, kako ne bi upropastili još neki život. Zatvor ne bi bio adekvatna kazna, jer bi po izlasku mogli da otvore privatne ordinacije i da nastave da rade. Koja bi to onda bila pravda? Koliko je bilo sličnih slučajeva, dizala se prašina, ishod nije dobio nikakav epilog, a ti lekari i dalje rade. Nadamo se da će nova ministarka zdravlja nešto da preduzme. Čak i ako se utvrdi da je Marko bolovao od nečega, on nije umro od bolesti, već zbog greške lekara - priča, gotovo u dahu, Markova sestra, dodajući da je njen brat živeo mirnim, porodičnim životom, da nije pio, niti pušio.

Markova majka Goca i otac Nebojša zdravstveno su, kaže naša sagovornica, veoma loše, jer ne mogu da se izbore sa prevelikim bolom. Nisu u stanju da govore. Ali angažovaće advokata.

- Posle kolonoskopije lekar je Markovom ocu, koji je bio u čekaonici, rekao da je došlo do malog problema i da ode na Hirurgiju. Hirug mu je rekao da je sve dobro uradio, a potom je Marko sanitetom prebačen u Kragujevac. Tamošnji lekari su ga tri puta reanimirali. Rekli su da su ga stabilizovali. Verovatno mu se stanje tokom noći pogoršalo, pa su ga izjutra hitno poslali za Beograd - kaže Markova sestra.

Iza Marka ostali su dvoje dece, supruga Nikolina Antić, stariji, rođeni brat, majka i otac. Deca ga, kaže Markova sestra, neprestano traže jer su bila veoma vezana za njega, i ona "moraju da znaju zbog čega njihovog oca više nema".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike