U Gambiji otvoren Počasni konzulat Republike Srbije: Srpska delegacija sastala se sa predsednikom države Adamom Barouom

22.10.2022

11:15

0

Ambasador Faal je nakon otvaranja počasnog konzulata izrazio zahvalnost, pre svega, našem ministru spoljnih poslova Nikoli Selakoviću na ukazanom poverenju

U Gambiji otvoren Počasni konzulat Republike Srbije: Srpska delegacija sastala se sa predsednikom države Adamom Barouom
R7Vk9kpTURBXy9iOGUyYTY3ZDgwYTE1YzRhZjMyZjI5MjQyNmY5MTc3OS5qcGeRkwLNAxYA3gABoTAF (1) - Copyright Privatna arhiva

U glavnom gradu afričke države Gambije, Bandžulu, u sredu je otvoren Počasni konzulat Republike Srbije u prisustvu predstavnika naše zemlje, ali i ostalih mnogobrojnih zvanica.

Za počasnog konzula imenovan je Omar Faal, iskusni gambijski diplomata i ambasador.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su ministari gambijske vlade, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović, srpski ambasador Aleksandar Janković, naš privrednik u Gambiji Anđelko Jovanović, kao i brojni gosti.

Privatna arhiva
 

U okviru svečanosti, počasni konzul je zajedno sa srpskim predstavnicima, otkrio tablu i svečano otvorio konzulat.

Ambasador Faal je nakon otvaranja počasnog konzulata izrazio zahvalnost, pre svega, našem ministru spoljnih poslova Nikoli Selakoviću na ukazanom poverenju, ali i predstavnicima srpskog ministarstva gospodinu Staroviću i Jankoviću.

Privatna arhiva
 

- Čast mi je što je baš meni ukazana čast i poverenje da predstavljam vašu državu u mojoj zemlji. Ova odluka je od izuzetne važnosti i korak napred u unapređenju ljudske interakcije i saradnje između naše dve zemlje - istakao je Fall.

- Takođe želim da pozdravim jednog istinskog prijatelja Gambije, marljivog i preduzimljivog pojedinca, gospodina Anđelka Jovanovića. Na njegov poziv sam prvi put posetio Srbiju prošle godine. Razvoj kome svedočimo započeo je njegovim ohrabrivanjem i dovođenjem srpskih investitora u Gambiju i predstavljanjem Srbije kao održive alternative za evropske proizvode i usluge - rekao je počasni konzul.

Privatna arhiva
 

Poseta Gambiji je iskorišćena i za održavanje prve runde bilateralnih političkih konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Gambije.

Srpska delegacija sastala se danas u Bandžulu sa predsednikom Gambije Adamom Barouom. Susretu je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Gambije Mamadu Tangara, kao i novoimenovani počasni konzul Republike Srbije u Gambiji Omar Fal.

Privatna arhiva
 

Starović je predsedniku Gambije predao lično pismo predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa pozivom za zvaničnu posetu Beogradu u narednom periodu.

Privatna arhiva
Adam Barou i Anđelko Jovanović

Tokom razgovora konstatovano je da se odnosi Srbije i Gambije nalaze na uzlaznoj putanji i da postoji veliki prostor za dalje unapređenje, posebno u oblasti poljoprivrede, obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja, kao i omladine i sporta.

Srpski predstavnici su tokom trodnevne poseti obišli i Nacionalni muzej u Bandžulu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike