Od početka godine 52 osobe žrtve trgovine ljudima u Srbiji: Da li znate kako da prepoznate rizičnu situaciju?

19.10.2022

20:47

0

Ako deluje savršeno, najverovatnije nije reč o iskrenoj ponudi

Od početka godine 52 osobe žrtve trgovine ljudima u Srbiji: Da li znate kako da prepoznate rizičnu situaciju?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Trgovina ljudima je jedan od najunosnijih ilegalnih poslova. U Srbiji su od početka godine 52 osobe završile u lancu trgovine ljudima. I dalje su najugroženije žene i deca, podaci su Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima. Češća je seksualna eksploatacija od radne, a ne zaobilazi ni migrante i izbeglice.

Lak plen može biti svako, na to upozoravaju oni koji znaju da prepoznaju rizične situacije i zaštite potencijalne žrtve. Kažu da krijumčari ne biraju sredstva da dođu do cilja.

- Obično kada poziv za intervju i ponuda za posao izgledaju isuviše dobro da bi bili istiniti, ili su s vama uspostavili kontakt preko društvenih mreža, ako deluje savršeno, najverovatnije nije reč o iskrenoj ponudi - upozorava Sofija Lopes, volonterka iz Portugalije.

Iva Vrebac, volonterka iz Hrvatske, ističe da se iza toga često krije zamka trgovanja ljudima.

- Pa tako možemo prepoznati da osobe rade brojne radne sate u danu, ne dobijaju platu, oduzeti su im dokumenti često su zatvoreni u nekakvoj sobi, osobe koje ih drže u ropskom položaju prete njima i njihovoj porodici - navodi Iva Vrebac.

Trgovina ljudima je jedan od najunosnijih ilegalnih poslova – preko prinudnog rada i prosjačenja ili seksualnom eksploatacijom lako se dođe do zarade.

- Zabrinjavajuće je to što su deca u broju identifikovanih žrtava trgovine ljudima svake godine zastupljena od 45 do 50 odsto. Uglavnom su devojčice zastupljene kada je u pitanju dečja populacija. One se bave prosjačenjem i žrtve su prinudnih brakova i kroz to ide i seksualna eksploatacija - objašnjava Aleksandra Ljubojević, direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Seksualna eksploatacija ne zaobilazi ni migrante i izbeglice. U ugroženu kategoriju svrstava ih to što često putuju sami, bez dokumenata, ostaju bez novca i zaštite. Jeste radna eksploatacija ređa, ali je vrlo često masovnija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike