Običaj na sahrani koji je začudio mnoge: Stavljaju novac na kovčeg, a niko ne zna ko posle uzme sve!

17.10.2022

22:42

0

Svi prisutni, ljubeći krst, stavljali novac verujući da je to za porodicu, a nije bilo!

Običaj na sahrani koji je začudio mnoge: Stavljaju novac na kovčeg, a niko ne zna ko posle uzme sve!
Beli kovčeg - Copyright RINA

Na društvenoj mreži Tviter se pokrenula rasprava oko jednog običaja na sahranama u pojedinim delovima naše zemlje koji mnogima nije jasan.

Naime, na jednoj sahrani u Srbiji sveštenik je na sanduku ostavio 200 dinara, pa su i mnogi građani za njim to isto uradili.

- Kad je završio opelo u crkvi, sveštenik se prvi oprostio od pokojnika i na ikonu na sanduku stavio 200 dinara. I onda su svi prisutni, ljubeći krst, takođe stavljali novac, veće svote, verujući da je to za porodicu. A nije bilo - piše u tvitu.

Ova objava pokrenula je lavinu komentara građana koji su pisali običaje na sahranama iz njihovih krajeva.

- Na bakinoj sahrani u manjem gradu, ostavljali su novac na kovčeg. Sveštenik nam je rekao da uzmemo ako nam je sahrana bila veliki ekonomski teret, ali da bar deo damo u crkvu ili manastir kao prilog za pominjanje na 40 liturgija tako smo i uradili - piše u prvom komentaru, dok u drugom stoji:

 

 

- Dozvolićete da je to meni, u najmanju ruku, čudno, jer u delu Šumadije gde ja živim sav novac koji se stavlja na sanduk uzima pokojnikova porodica, jer je njoj i namenjen, nezavisno od njenog ekonomskog statusa, i bez bilo kakvih sugestija sveštenika.

Ipak, sudeći po komentarima u pojedinim krajevima novac uzima i sveštenik i porodica.

- Kod nas je običaj dok pop ne dođe sve pare koje se pored pokojnika idu porodici. A kad pop počne opelo pa do ukopa sve što narod ostavi uzima pop - objašnjava jedna korisnica ove društvene mreže.

Međutima, mnogima nije bio jasan običaj zbog čega se uopšte ostavljaju pare pored pokojnika.

- A zašto se uopšte ostavljaju pare pored pokojnika?? Mislim taj deo ne razumem... Okej je kao pomoć porodici, ali što pored pokojnika - upitala je jedna žena.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike