Sve mlade bacaju bidermajere, a niko ne zna odakle to potiče: Neudate devojke su joj cepale venčanicu, a onda je ustanovljen ovaj običaj!

03.10.2022

06:15

0

Venčanja su i danas istaknuta i omiljena kao što su bila vekovima pre baš kao i svadbene tradicije koje nastavljamo da slavimo.

Sve mlade bacaju bidermajere, a niko ne zna odakle to potiče: Neudate devojke su joj cepale venčanicu, a onda je ustanovljen ovaj običaj!
Venčanje - Copyright Pixabay

Meseci koji prethode venčanju puni su tradicija. Od vereničkog prstenja i bučnih devojačkih večeri pa do biranja i izrade venčanice, buduće mlade prilično su zaposlene kako se njihov dan venčanja približava.

A kako su nastali ti običaji? Neki idu ruku pod ruku s praznoverjem o venčanju kako bi ublažili svadbene katastrofe, dok drugi imaju izrazito istorijsku pozadinu.

Bez obzira na to, venčanja su i danas istaknuta i omiljena kao što su bila vekovima pre baš kao i svadbene tradicije koje nastavljamo da slavimo.

U srednjevekovnoj Evropi bila je uobičajena praksa da slobodne žene proganjaju mladu i kidaju delove njene haljine koji su se smatrali srećnom amajlijom, ostavljajući je u komadićima haljine u kojoj se udala.

Pixabay
 

Mlada nije očekivala da će ponovno nositi svoju venčanicu, a odevni predmet se smatrao srećom za slobodne žene – vrsta amajlije za plodnost.

Ali, kako su godine prolazile, materijali i vreme potrebno da se venčanica izradi postajali su sve skuplji, pa je njihovo čuvanje postalo tradicionalnije za žene.

Da bi odvratili pažnju i sprečili goste da pocepaju nevestinu ​​haljinu, bacani su predmeti, od kojih je jedan postao buket. Simbolizujući plodnost, buket je bio jeftinija opcija jer ga mlada nevesta ne bi ni mogla dugo zadržati.

 U ovom običaju učestvuju neudate devojke i mlada koja im okrenuta leđima baca bidermajer. Veruje se da će ona devojka koja uspe da uhvati buket, biti naredna koja će stati na ludi kamen.

Bonus video

Instgram/serbialive_beograd

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike