Marija prodaje jedinstven burek u čitavom svetu: Sve je počelo kada je morala da promeni ishranu, a sada je popularan čak i u Americi (FOTO)

15.10.2022

18:20

0

Autor: Maja Kostić

Uspela je da napravi bezglutenske mafine, picu, pite, palačinke...

Marija prodaje jedinstven burek u čitavom svetu: Sve je počelo kada je morala da promeni ishranu, a sada je popularan čak i u Americi (FOTO)
viber_image_2022-10-11_13-14-35-081 - Copyright 24sedam/Maja Kostić

Nišlijka Marija Antić zbog zdravstvenih problema morala je da promeni svoju ishranu. Počela je sa bezglutenskom hranom, ali u Nišu nije postojala nijedna takva pekara što ju je navelo da pored promene ishrane i zdravijeg načina života, otvori i originalnu pekaru na jugu Srbije.

Uspela je da napravi apsolutno sve počevši od mafina, pica, pita, palačinki pa do čuvenog bureka i gotovih jela.

24sedam/Maja Kostić
Burek bez glutena

Jedinstven u celom svetu je njen burek bez glutena.

“Uspela sam da napravim burek bez glutena i ljudima se zaista dopada. Često šaljem pakete u inostranstvo, moj burek je došao i do Amerike. Kod njih je bezglutenska ishrana mnogo razvijenija, ljudi su svesni benefita ovakve ishrane dok kod nas još uvek to nije slučaj. Tek kada imamo problem mi onda tada počnemo da razmišljamo o zdravijoj ishrani”, zapaža Marija. 

Ona je po struci prehrambeni tehničar, ranije se bavila drugim poslovima, ali smatra da je budućnost u zdravijoj ishrani.

“Rad sa bezglutenskim testom je mnogo teži negoli sa običnim testom. Moji prvi hlebovi su bili katastrofalni, komplikovano je raditi sa tim brašnom, tvrdo je dosta. Sve što znaš da napraviš sa glutenskim testom, sve to treba da zaboraviš i kreneš ispočetka i učiš sve novo”, priča mam Marija.

24sedam/Maja Kostić
 

Ona dodaje da, kada se oduzme gluten, testo više nema tu rastegljivost i mogućnost oblikovanja te je zato mnogo teže raditi sa bezglutenskim brašnom, ali ne i nemoguće. 

“Posebno je važno da se podigne svest u narodu šta znači ishrana bez glutena. Ja sam imala celijakije i da mi utvrde tu dijagnozu bilo je potrebno pet godina. Do takve dijagnoze se dolazi jako teško kod nas jer je to bolest sa “hiljadu lica”. Obuhvata veliki spektar simptoma, dovodi do bola u stomaku, upale tankog creva, povraćanja, oštećenja srca, jetre. Često kod dece izaziva nizak rast i druge probleme. Utiče na plodnost žena i muškaraca, ali i na psihičko stanje osobe koja nije tolerantna na gluten. Ljudi moraju da shvate da je hrana lek”, kaže Marija.

Ona dodaje, da su ljudi u našoj zemlji čuli, možda po prvi put, za bezglutensku ishranu kada je teniser Novak Đoković počeo da se hrani na taj način.

“Sada, zbog toga, neki smatraju da je to neka vrsta pomodarstva, ali to je ustvari nama lek. Svima koji imamo problem sa glutenom, jer njega ima svuda. Ima ga skoro u svakoj hrani, a čovek koji ima celijakije mora da pazi da ne bi uneo u svoj organizam gluten koji je jako štetan po njega. To je isto kao i sa autom koji troši određenu vrstu goriva, koje je možda skuplje, ali šta će da se desi ako umesto goriva sipate vodu vaša kola?”, pita se Marija.

Ona dodaje, da je svesna kako je bezglutenska ishrana skuplja u donosu na uobičajnu i da njeno brašno košta 650 dinara kilogram, dok je obično brašno znatno jeftinije.

“Četvrtina bureka bez glutena je 250 dinara i to jeste skuplje, ali kada bi se podigla svest ljudi i kada bi se više koristila bezglutenska ishrana cene bi počele da padaju. Isto tako svi koji imaju neke zdravstveni problem, dijabetes, neki ekcem, raznorazne bolesti  i kada posete doktora on prepiše probiotik, nešto za želudac i slično. Onda ti nakupuješ neke lekove koje piješ da bi lečio ono što si pojeo”, ističe Marija.

Ona objašnjava da ako posle obroka nemate energiju i osećate se pospano znači da ste uneli u svoj organizam nešto što vam ne odgovara i da je vreme da probate zdraviju varijantu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike