Najnoviji korona presek: Pad novozaraženih i umrlih

14.10.2022

14:51

0

Pratite nove informacije o virusu u našoj zemlji

Najnoviji korona presek: Pad novozaraženih i umrlih
Najnovija vest Korona - Copyright 24sedam

Koronavirus u Srbiji za 24 sata zabeležen je kod još 1.446 osoba, a preminulo je petoro pacijenata.

Za to vreme testirano je 10.599 ljudi.

Na respiratorima je 29 pacijenata.

Da podsetimo, koronavirus je juče zabeležen kod još 1.651 osobe, a preminulo je devet pacijenata. Za to vreme testirano je 12.649 ljudi. Na respiratorima je 31 pacijent.

Komandant kovid bolnice "Karaburma" Ivo Udovičić izjavio je da se beleži lagani porast broja hospitalizovanih u Beogradu, ali i u Srbiji, te povećanje procenta zaraženih u odnosu na broj testiranih, što ukazuje da se nalazimo na početku novog talasa korone.

- Očekivano je da talas koji dolazi u jesenjem i zimskom periodu bude jači i da nam donese više problema nego prethodni letnji talas. U prethodne dve godine smo imali značajne mutacije virusa, a u ovoj trećoj imamo samo izmene omikron soja u različite podtipove, koji s jedne strane olakšavaju virusu da cirkuliše i opstaje među nama, umanjujući značaj već stvorenog imuniteta na njega - rekao je Udovičić.

Dodao je da s druge strane ostaje da omikron soj daje dominanto blažu kliničku formu bolesti u odnosu na prethodne sojeve.

Prema njegovim rečima iskustvo iz prethodne skoro tri godine nam govori da bi trebalo da budemo oprezni, ali ne i preterano uplašeni ili zabrinuti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike