Agencije uveliko nude aranžmane za Novu godinu, YUTA upozorava na ozbiljan problem

15.10.2020

18:35 >> 13:02

0

U jednoj beogradskoj turističkoj agenciji navode da novogodišnji aranžmani sada mogu samo da se rezervišu

Agencije uveliko nude aranžmane za Novu godinu, YUTA upozorava na ozbiljan problem
Copyright Pixabay/picjumbo.com

Ponude za doček Nove godine u Parizu, Pragu, Atini ili pak na nekom egzotičnijem mestu, kao što su Zanzibar, Bali i Kuba mame sa sajtova turističkih agencija, što ne znači da će biti u prodaji zbog zbog neizvesnog stanja u vezi sa polisama osiguranja, kao i epidemiološkom situacijom kada je koronavirus u pitanju.

Tako, u jednoj beogradskoj agenciji navode da novogodišnji aranžmani sada „mogu da se rezervišu i da ima i interesanata“, dok su u agenciji poznatoj po aranžmanima za daleke destinacije naveli da istaknute ponude važe samo za zemlje čije su granice otvorene.

– Zemlje čije su granice otvorene, tu se ide. Za sada je obustavljena prodaja, dok se ne sredi ova situacija oko licenci. Ponuda za Novu godinu ima, ali ćemo još videti kako će se to odvijati. Za sada je sve obustavljeno, dok ono što je prodato ranije se realizuje – objasnili su za naš portal u ovoj agenciji.

Licenci će biti, ali putovanja ipak na dugačkom štapu

Oni što je od danas izvesnije jeste to da će turističke agencije u Srbiji već ove nedelje dobiti prve polise osiguranja i time obnoviti licence za rad, koje su im istekle 1.oktobra.

Aleksandar Seničić Tanjug/Tanja Valić

Kako je objasnio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić polise će važiti godinu dana.

Međutim, ono što je i dalje ostaje pod znakom pitanja su granice i kolika je realna mogućnost da zaista otputujemo negde za nešto više od dva meseca, jer kako stvari stoje, Srbija je i dalje na „crvenoj listi“ članica EU, a koja se formira na osnovu epidemilopške siutuacije u svakoj od zemalja.

Direktor nacionalne asosijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), Aleksandar Seničić, za „24sedam“ ističe da je sada najbitnije sačekati epilog stanja oko licenci, pa tek onda razmatrati novogodišnje ponude.

– Sada je najvažnije da se reši nastali problem oko polisa osiguranja i obnove licenci za rad. Nakon toga, kada stvari budu jasne i kada se rizik svede na minimun, razmišljati o putovanju. Savetujem putnicima da, ukoliko ne žele da propuste doček u inostranstvu, rezervišu putovanje, ali da ne uplaćuju ništa, jer agencije još uvek ne mogu da prodaju aranžmane – upozorio je on i objasnio da putovanja koja se sada realizuju su ona koja su uplaćena do prvog oktobra, odnosno dok su agencije imale validne garancije.

Na „zelenoj listi“ sve manje država

Iako je predviđeno da se ažuriranje ”liste trećih zemalja” radi svake dve nedelje, ono se ovoga puta nije ni našlo na agedni EU ambasadora koji su se danas sastali u Briselu. Imajući u vidu novi talas koronavirusa širom sveta, u Briselu ocenjuju da se lista za slobodno putovanje preko granica EU u narednom periodu može samo smanjivati, ali ne i povećavati.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike