Trgovci u Srbiji u frci - lopovi dolaze i porodično da kradu, a magnetima skidaju zujalice sa proizvoda

05.10.2022

06:05

0

Autor: J. S. J.

Zujalice se u radnjama skidaju i tako se najčešće krade

Trgovci u Srbiji u frci - lopovi dolaze i porodično da kradu, a magnetima skidaju zujalice sa proizvoda
Crni petak 24sedam Lj. S. 13 - Copyright 24sedam/Lj. S.

Na društvenim mrežama već duže vreme se prodaju magneti za uklanjanje takozvanih zujalica koje garderobu i obuću u prodavnicama štite od krađe. Ovakva ponuda zabrinula je trgovce.

Oglas – magneti za skidanje zujalica. U opisu – alat koji služi za skidanje zujalica u buticima. Nekorišćen i zapakovan proizvod.

Kupuju ih vlasnici prodavnica, ali i oni koji bi da do robe dođu bez plaćanja. Da se zujalice u radnjama skidaju i da se tako krade, potvrđuju i trgovci, piše RTS.

- Na dnevnom nivou to je baš učestalo, posebno u tržnim centrima u Novom Sadu, Beogradu i Nišu - kaže Marija Lazić, menadžerka prodavnice.

Pravila nema, kažu prodavci, jer ovako kradu i mladi i stariji, dolaze čak i porodično. A kada primete lopove, trgovci su gotovo nemoćni.

- Nemamo pravo da ih zadržimo u objektu, nemamo pravo ni da uzmemo njihovu torbu, a ni obezbeđenje nema veća ovlašćenja. Jedino što možemo je da pozovemo policiju i da ih zamolimo da ostanu dok ona ne dođe policija - objašnjava Laziićeva.

Prodavanje uređaja za skidanje zujalica nije nelegalno. Advokat Tamara Radojčić kaže da zujalice najčešće kupuju maloletnici, koji uglavnom čine sitne krađe.

- Predviđen postupak u tom slučaju je novčana kazna ili kazna zatvora do šest meseci. Ali, pošto je najčešće reč o maloletnicima ispod 14 godina, određuje im se humanitarni, društveno korisni rad - navodi Radojčićeva.

Šta kažu na Fakultetu za bezbednost

 

Na Fakultetu bezbednosti kažu da trgovci treba da se bave unapređenjem zaštite u maloprodajnim objektima.

- Suština je u tome da ako govorimo o gubicima u maloprodaji, oni su izuzetno veliki. Te gubitke plaćamo mi kupci, jer maloprodaja zaračunava rizik od takvih situacija, dela krađe - ističe prof. Goran J. Mandić, sa Fakulteta bezbednosti.

Profesor dodaje da je jedno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo da su gubici zbog ovakvih krađa toliki da se godišnje može napraviti šest novih bolnica, sa kompletnom opremom.

Gubi i država, ali i osiguravajuće kuće. Ipak, najviše gube trgovci, jer, kako su nam rekli, postoje i aplikacije na telefonima pomoću kojih se blokiraju senzomatici, ali i torbe koje ih deaktiviraju i bez skidanja zujalica. Zbog toga se pozivima policije, kada privedu počinioce, redovne odazivaju.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike