Oglasila se poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Intervju sa silovateljem krajnje štetan

28.09.2022

15:50

0

Ona je navela da je javna diskusija o psiho-socijalnom tretmanu povratnika poželjna tema, i tu je uloga medija veoma važna, što upravo pokazuje i ovaj primer iz koga se vidi neophodnost adekvatnog institucionalnog odgovora na probleme u resocijalizaciji višestrukih povratnika

Oglasila se poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Intervju sa silovateljem krajnje štetan
Igor M. silovatelj (3) - Copyright Printscreen/TV IN INformer

Povodom intervjua sa višestrukim počiniocem krivičnih dela protiv polne slobode, koji je uznemirio javnost, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ističe da je senzacionalistički pristup ovakvim temama nedopustiv i krajnje štetan.

- Ovakav intervju ne služi svrsi, jer mu nedostaju kontekst, senzibilitet i izbegavanje uznemiravanja javnosti i izlaganja žrtava dodatnoj viktimizaciji i patnji - navela je Poverenica.

Kako naglašava, mediji treba na sveobuhvatan način da pruže relevantne informacije, poštuju profesionalne i etičke standarde, imajući u vidu, na prvom mestu, zaštitu žrtava, a ne da inspirišu na vaninstitucionalno rešavanje ovog složenog pitanja i uzimanje pravde u svoje ruke.

- Senzacionalistički pristup urušava napore društva na rešavanju velikog problem rodno zasnovanog nasilja sa kojim se kao društvo suočavamo - ističe Jankovićeva.

Ona je navela da je javna diskusija o psiho-socijalnom tretmanu povratnika poželjna tema, i tu je uloga medija veoma važna, što upravo pokazuje i ovaj primer iz koga se vidi neophodnost adekvatnog institucionalnog odgovora na probleme u resocijalizaciji višestrukih povratnika.

Poverenica u saopštenju podseća da je uputila Ministarstvu pravde inicijativu za izmenu ZIKS-a, tako da se propiše obaveza nadležnih organa da po službenoj dužnosti u svim slučajevima rodno zasnovanog i porodičnog nasilja uvek obaveste žrtvu o otpuštanju ili bekstvu osuđenog iz zatvora.

- Pored toga, ovaj slučaj ukazuje i na potrebu sagledavanja izmena propisa sa aspekta položaja osuđenih lica i mera nakon izdržane kazne zatvora u cilju resocijalizacije višestrukih povratnika - navela je Jankovićeva.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike