Najnoviji korona presek: Preminulo još deset pacijenata, kovidom zaražene 1.534 osobe

25.09.2022

16:21

0

Pratite nove informacije o virusu u našoj zemlji

Najnoviji korona presek: Preminulo još deset pacijenata, kovidom zaražene 1.534 osobe
Najnovija vest Korona - Copyright 24sedam

Koronavirus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 1.534  osobe, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 10 ljudi.

Testirano je 7.058 osoba.

Na respiratoru je 30 pacijenata.

Hospitalizovana je 439 osoba.

Da podsetimo, koronavirus je juče potvrđen kod 1.841 osobe, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo devet ljudi. Testirana je 9.051 osoba. Na respiratoru je bilo 29 pacijenata. Hospitalizovano je bilo 448 osoba.

Epidemija koronavirusom naizgled popušta, ali naučnici upozoravaju da nakon ponovne infekcije mogu da se razviju ozbiljni zdravstveni problemi.

Iako se ranije verovalo da zaraza obezbeđuje izvestan stepen zaštite, najnovija istraživanja pokazuju da druga zaraza koronavirusom može dugoročno da poveća rizike po zdravlje, što lekare dodatno zabrinjava. Svaka nova infekcija nosi rizik ne samo od akutne bolesti nego i od razvijanja simptoma dugog kovida.

- Taj kumulativni rizik nije trivijalan, nije beznačajan. Zaista je značajan, rekao je dr Zijad al-Ali, klinički epidemiolog Univerziteta Vašington u Sent Luisu u Misuriju, koji je i autor najnovije studije.

Kako tvrdi, zaraza koronavirusom dva ili više puta „doprinosi dodatnim rizicima od mortaliteta od svih uzroka, hospitalizacije i štetnih zdravstvenih ishoda” u raznim organima i može dodatno da pogorša rizik od dijabetesa, umora i mentalnih poremećaja.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti