Dr Kisić Tepavčević objasnila: Bitno da ne mutira deo virusa koji je u vakcini

31.12.2020

09:22 >> 09:24

0

Dolaskom vakcine, kaže, konačno se vidi svetlo na kraju tunela

Dr Kisić Tepavčević objasnila: Bitno da ne mutira deo virusa koji je u vakcini
Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Mutacija virusa korona nije ništa novo, kaže epidemiolog i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Darija Kisić Tepavčević i dodaje da se svaki virus ulaskom u organizam čoveka i daljim replikovanjem delimično menja.

Ona je navela za Tv Pink da je bitno da se ne izmene oni segmenti koji su bitni za imuni odgovor kod čoveka i da je bitno da se to prati.

Pročitajte još

-Grupa korona virusa, po našim dosadašnjim saznanjima, nije spadala u grupu virusa koji su skloni velikim antigenskim mutacijama. Bitno je da se prati i da ne dođe do promene na onim delovima virusa koji se nalaze u vakcini koji su bitni za naš imuni odgovor – navela je ona.

Dolaskom vakcine, kako je rekla, konačno se vidi svetlo na kraju tunela.

Napominje da je naša zemlja jedna od retkih u svetu koja ima dostupne dve vakcine.

“Imamo kontinuitet u vakcinaciji, plan kako će dalje teći”, navela je dr Kisić Tepavčević i dodala da je imunizacija počela od korisnika u staračkim domovima.

Srbija je, podseća, tokom epidemije mnogo toga uradila- izgrađene su nove laboratorije, dve bolnice i da se to sada u javnosti podrazumeva, a iza toga stoji ogroman trud i rad.

Vakcinacija Fajezerovom vakcinom u Srbiji je počela 24.decembra. Juče je stigao i prvi kontigent ruske vakcine “Sputnjik V.”

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug/Pink

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike