Najnoviji korona presek: Virus potvrđen kod 2.201 osobe, preminulo devet pacijenata!

22.09.2022

18:09

0

Pratite nove informacije o virusu u našoj zemlji

Najnoviji korona presek: Virus potvrđen kod 2.201 osobe, preminulo devet pacijenata!
Najnovija vest Korona - Copyright 24sedam

Koronavirus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 2.201 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo devet ljudi.

Testirano je 12.790 osoba.

Na respiratoru je 28 pacijenata.

Hospitalizovano je 458 osoba.

Da podsetimo, koronavirus je juče potvrđen kod 2.435 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 11 ljudi. Testirane su 14.654 osobe. Na respiratoru je bilo 26 pacijenata. Hospitalizovano je billo 470  osoba.

Epidemija koronavirusom naizgled popušta, ali naučnici upozoravaju da nakon ponovne infekcije mogu da se razviju ozbiljni zdravstveni problemi.

Iako se ranije verovalo da zaraza obezbeđuje izvestan stepen zaštite, najnovija istraživanja pokazuju da druga zaraza koronavirusom može dugoročno da poveća rizike po zdravlje, što lekare dodatno zabrinjava. Svaka nova infekcija nosi rizik ne samo od akutne bolesti nego i od razvijanja simptoma dugog kovida.

- Taj kumulativni rizik nije trivijalan, nije beznačajan. Zaista je značajan, rekao je dr Zijad al-Ali, klinički epidemiolog Univerziteta Vašington u Sent Luisu u Misuriju, koji je i autor najnovije studije.

Kako tvrdi, zaraza koronavirusom dva ili više puta „doprinosi dodatnim rizicima od mortaliteta od svih uzroka, hospitalizacije i štetnih zdravstvenih ishoda” u raznim organima i može dodatno da pogorša rizik od dijabetesa, umora i mentalnih poremećaja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike