Crveni se celo selo! Dani paprike u najpoznatijem paprikarskom selu na svetu: Pobednica ih nanizala 50 za nešto više od minuta! (FOTO/VIDEO)

21.09.2022

06:23

0

Autor: Maja Kostić

O paprici iz Donje Lokošnice pisali mnogi svetski časopisi

Crveni se celo selo! Dani paprike u najpoznatijem paprikarskom selu na svetu: Pobednica ih nanizala 50 za nešto više od minuta! (FOTO/VIDEO)
viber_image_2022-09-20_16-55-03-102 - Copyright 24sedam/Maja Kostić

Meštani sela Donja Lokošnica vekovima unazad čuvaju drevni recept uzgajanja i prerade najsočnijih i najzdravijih paprika na svetu. Paprike su ovde izvor prihoda skoro 300 domaćinstava koja čitav životni vek posvećuju uzgoju najukusnije sorte o kojoj su pisali poznati časopisi, izveštavali mnogi domaći i strani mediji, pa čak i Nacionalna geografija. 

Gotovo da ne postoji kuća a da nema nekoliko generacija koje se bave preradom paprike. Odmalena se uči nizanje paprike na igli, a zatim se venci poređaju na zidove, ograde, dvorišta i terase gotovo svih kuća i pomoćnih zgrada, gde se suše. Zbog toga je u ovo doba godine selo Lokošnica obojeno jarko crvenom bojom. 

24sedam/Maja Kostić
 

Međutim, poslednjih godina u selu se zidovi sve manje crvene, jer se berači sve ređe odlučuju da nanizane vence kače po zidovima svojih kuća, već paprika suše u plastenicima, bez nizanja, a razlog je jer je na taj način ona zaštićena od kiše i učestalih oluja. 

Ovaj crveni plod u Donjoj Lokošnici je dragocen, Njemu u čast jednom godišnje se ovde održava i manifestacija „Dani paprike“ koja okupi i meštane okolnih sela i gradova, ali i brojne novinare koji dolaze da prate takmičenje u najbržem nizanju. Na 16. manifestaciji po redu koja je održana u utorak, 20. septembra, igralo se, pevalo i recitovalo.

Najveću pažnju, kao i svake godine, ipak privlači takmičenje u brzom nizanju paprika u kojem je učestvovalo osam žena.
Najmlađa takmičarka ima samo 14 godina, a najbrža među njima bila je Jovana Kostić, koja je 50 parika nanizala za svega jedan minut i 38 sekundi. 

24sedam/Maja Kostić
 

 

„Ja sam Jovana Kostić rođena sam u Bogojevce ovde sam udata, bavimo se porizvodnjom paprike, krastavca, paradajza. Bilo je nekad vreme kad je moglo da živi samo od paprika, sada na žalost ne može čovek mora da radi sve. Nije mi trebalo mnogo jednostavno treba da se voli ono što se radi. Mi sejemo papriku sredinom marta, pa je zalivamo, posle čupamo pa sadimo na njivu, opet zalivamo, đubrimo, okopavamo, beremo, nižemo, sušimo pa meljemo ili čistimo da budu za punjenje i baš je dug proces da se dođe do novca. I u decembru kada je sneg, kada svi spavaju, mi izlazimo napolje, skidamo vence, spremamo za pijac... za jedan niz treba 7-8 minuta. Papriku nižem 10 godina. Kada sam prvi put uzela u ruke iglu i konac bilo mi je čudno, ali sam se vremenom navikla, pa mi je sada zanimljivo“, rekla je pobednica.

Za najboljeg proizvođaća autohtone paprike, koju nazivaju još i – nizačom, i od koje se prave začini za jelo, proglašen je Novica Kostić, drugo mesto pripalo je Slobodanu Jovanoviću, a treće Radosavu Mihaloviću.

- Čukndeda, pradeda,, deda, otac i na kraju ja. Svi smo se mi bavili isključivo papriko. Sadio sam po hektar, hektar i nešto paprike, a sad manje, oko 30, 40 ari. Ostarili smo, ćerke nisu kod nas, udale se. Mi smo stari, žena i ja i toliko možemo da postignemo – ispričao je Radoslav.

Ova paprika je, dodaje on, jako rentabilna za proizvođače, jer može da se koristi na više načina i proda kao osušena, nanizana, samlevena ili tucana. Može i da se peče i kuva za ajvar koji je, kažu, skuplji, ali ukusniji od onog koji se pravi od paprike „ajvarke“.

24sedam/Maja Kostić
 

Ubrana paprika se već narednog dana niže tako što se drška probada žicom i jedna za drugom ređa na kanap. Formiraju se venci koji poput ukrasa vise sa skoro svake zgrade u Donjoj Lokošnici.

Ovu tradicionalnu svetkovinu paprici  ove godine posetili sui  reditelji Srđan Dragojević, Danilo Šerbedžija, Dalibor Matanić, Hrvoje Hribar, Miloš Pušić, književnik i scenarista Goran Gocić i glumica Jana Stojanovska.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike