Pogledajte najcrvenije selo u Srbiji! Crveni se svaka kuća i kapija, slike kao iz bajke (FOTO)

18.09.2021

08:30 >> 12:11

0

Autor: Maja Kostić

U Donjoj Lakošnici, selu nadomak Leskovca, već danima je sve u znaku crvenog povrtarskog blaga

Pogledajte najcrvenije selo u Srbiji! Crveni se svaka kuća i kapija, slike kao iz bajke (FOTO)
Foto: M.K.

Svako dvorište, terasu ili kapiju, u 320 domaćinstava, koliko broji ovo selo nadomak Leskovca, u ovo doba godine prekrivaju venci ručno nizane crvene začinske paprike, koja se u ovom selu na tradicionalni način sadi, bere i suši vekovima.

Foto: M.K.

Tako je, kažu u ovom selu za naš portal, odvajkada. Čim dođe avgust, pripreme su u toku, pa do kraja oktobra sve je u znaku paprike.

Foto: M.K.

I to crvene, od koje se dobija ovaj cenjeni začin, od posebne vrste koja uspeva samo na ovom podneblju.

– Poseban ukus i aromu najverovatnije joj daju mediteranski vetrovi koji dopiru sa Egejskog mora, vreli letnji dani i voda Južne Morave. Naša je paprika veoma specifična po ukusu i aromi. Paprika koja se proizvodi u Horgošu je drugačija od naše, kao i pirotska paprika. Seme naše paprike ne može da se kupi jer ga ostavljamo i prenosimo sa generacije na generaciju. Njena specifičnost je verovatno plod podneblja i zemljišta na kome se gaji, jer ova paprka neće da rodi ni u okolnim selima, a kamo li u drugim podnebljima. Isprobavali smo, ali nije bila istog ukusa – kaže Boban Nikolić.

Foto: M.K.

U selu se gaji autohtona vrsta paprike koja se suši na prirodni način, nanizana na vence, i u kućnim radionicama melje.

Foto: M.K.

Na ”nizama”, kako ih zovu, stane po desetak kilograma crvenog ploda.

– Ova vrsta paprika se u Lakošnici sadi još od turskog doba, više od 300 godina. Od osam kilograma sirove paprika obično dobijem kilogram suve. Pokušao sam svojevremeno da je sušim u sušari, ali je izgubila aromu. Traži jednostavno da posle berbe i nizanja uzri na suncu. Tek tada je ona prava – pojašnjava nam meštanin ovog sela koji ističe da je tajna u tome da se kod njih “tehnologija” u proizvodnji ne menja decenijama.

Foto: M.K.

Ubrana paprika se već narednog dana niže tako što se drška probada žicom i jedna za drugom ređa na kanap. Formiraju se venci koji poput ukrasa vise sa skoro svake zgrade u Donjoj Lokošnici.

Foto: M.K.Suši se na zgradama, na krovovima 20 do 30 dana, zavisi od sunca.

Foto: M.K.

Onda se stavlja u hladovinu, unutar zgrade, a zatim u sušaru koja se, kako nam meštani objašnjavaju, loži isključivo na drva.

Foto: M.K.

Paprika se zatim isušuje, melje i ide na plasman.

Foto: M.K.

Pročitajte još:
Od 1.300 hektara pod paprikom u leskovačkoj kotlini na polovini se gaji lakošnička paprika.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti