Srpski lekari uočili novu korona opasnost: Ispovest iz beogradske bolnice kao upozorenje naciji

18.10.2020

07:05 >> 09:39

0

Autor: A. Bulatović

Koronavirus pre svega napada pluća, ali je lista drugih bolesti podugačka, naročito kada se radi o hroničnim bolesnicima.

Srpski lekari uočili novu korona opasnost: Ispovest iz beogradske bolnice kao upozorenje naciji
Copyright Foto: 24sedam/Goran Sivački

Ne znamo dovoljno o ovom zlokobnom virusu, ali znamo da utiče na razvoj miokarditisa, opadanje kose, gubitak čula ukusa i mirisa, ali i do šloga.

To je jedno od novijih saznanja stručnjaka, virusologa, koji se bave najznačajnijom medicinskom temom u 21. veku.

Naši lekari su na konkretnim primerima došli do sličnih zaključaka, a u Specijalnoj bolnici za cerebrovaskularne bolesti “Sveti Sava” u Beogradu objašnjavaju da kovid utiče na razvoj moždanog udara.

Neurolog i direktor Specijalne bolnice “Sveti Sava”, dr Marijana Vukićević, istakla je da je kod jednog pacijenta došlo do preboljevanja koronavirusa, ali je šlog zahvatio veliki krvni sud koji se povezuje sa kovid infekcijom.

Foto: 24sedam/ Goran Sivački

– Broj slučajeva moždanog udara može samo da se poveća u ovakvim situacijama. Povišena temperatura koja traje danima nekada dovodi i do smanjenja količine krvi u organizmu jer pacijenti često dehidriraju i zaborave da piju dovoljno tečnosti. Javljali su se upravo moždani udari za koje nismo znali poreklo. Kovid-19 izaziva pojačano zgrušavanje krvi, a možda kod nekih ljudi postoji i neko zapaljenje arterija i sklonost ka pojavi šloga – rekla je doktorka Vukićević.

Saradnja između klinika nije manjkala, već su se sa raznim rezultatima konsultovali, upoređivali stanja pacijenata i dolazili do poklapajućih rezultata.

– Bukvalno smo 24 sata bili angažovani oko tih pacijenta, o svakom pacijentu smo indvidualno određivali način lečenja, slali snimke jedni drugima kako bismo doneli parvu procenu u kojoj bolnici treba da se leči svaki bolesnik ponaosob – dodala je ona.

Iz ovih razloga postoji posebna soba za izolaciju onih koji su preživeli šlog a imaju povišenu temperaturu, sve dok ne stigne nalaz PCR testa.

– Broj primljenih pacijenta se nije mnogo menjao prethodnih meseci u odnosu na ranije godine. Lakše pacijente koji su pokretni i koji su mogli da obave sve preglede u prijemnoj ambulanti tokom dana slali smo na kućno lečenje i oni dolaze samo u slučaju nekih novih tegoba. Hospitalizovali smo sve pacijente koji su dolazili sa srednjeteškim i teškim stanjem. Sve vreme nam radi angio-sala punim kapacitetom – objašnjava doktorka Vukićević.

U prvom talasu korone u ovoj bolnici, korona je utvrđena kod svega desetak pacijenta koji su bili pozitivni, a od osoblja kod samo jedne medicinske sestre, koja se zarazila izvan bolnice. Srećom, nije zabeležen prenos infekcije s jednog na drugog pacijenta, ni sa bolesnika na osoblje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike