Organizatori "Evroprajda" ne odustaju: Sad podnose i tužbu zbog zabrane parade!

15.09.2022

12:03

1

Uprkos molbama i odluci MUP-a kako bi se sačuvala bezbednost građana, organizatori ove manifestacije ne odustaju

Organizatori "Evroprajda" ne odustaju: Sad podnose i tužbu zbog zabrane parade!
protest lbgt foto nenad vujanovic - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Koordinator "Evroprajda 2022" Goran Miletić saopštio je da su organizatori podneli tužbu Upravnom sudu povodom zabrane šetnje u okviru te manifestacije.

- Apelujemo na Upravni sud da, u skladu sa praksom Ustavnog suda, do trenutka održavanja šetnje donese odluku kojom se poništava zabrana koju je izdao MUP i time omogući da u subotu 17. septembra u 17 časova šetamo i borimo se za svoja osnovna ljudska prava - naveo je Miletić u izjavi dostavljenoj medijima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je ranije donelo odluku da zabrani najavljeni Evroprajd u subotu, kao i kontraskup koji je bio planiran istog dana.

Razlog je bezbednost, jer postoji opasnost od sukoba te dve grupe. Ipak, to nekima nije dovoljno.

Miletić je dodao da od Ustavnog suda traže da, u skladu sa svojim prethodnim odlukama, zabranu šetnje proglasi neustavnom.

- Molba i preporuka organizatora Višem javnom tužilaštvu jeste da pre bilo koje aktivnosti prvo još jednom konsultuje Ustav, kao najviši pravni akt ove države - naveo je Miletić i dodao da je delovanje organizatora i učesnika „Evroprajda“ u potpunosti u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije.

- Borba za osnova građanska prava kroz istoriju je oduvek bila teška i osporavana, ali i jedina moguća i ispravna - naveo je Miletić, preneo je Tanjug.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike