Ekskluzivno! Omiljenu sagovornicu Opre Vinfri Đokovićevi dovode u Srbiju, a za 24sedam otkrila najveću grešku koju prave roditelji sa decom

15.09.2022

06:10

0

Psihološkinja dr Šefali Sabari u intervjuu za naš portal objasnila zašto postoje bolji načini vaspitavanja od fizičke kazne

Ekskluzivno! Omiljenu sagovornicu Opre Vinfri Đokovićevi dovode u Srbiju, a za 24sedam otkrila najveću grešku koju prave roditelji sa decom
DrShefali-53-scaled - Copyright Foto: www.drshefali.com

Psihološkinja dr Šefali Sabari, stručnjak za roditeljstvo i autorka nekoliko bestselera Njujork Tajmsa uskoro će posetiti Beograd i predstaviti koncept svesnog roditeljstva kome je posvetila karijeru.

Doktorka Šefali dolazi na poziv Novak Đoković fondacije, a svesno roditeljstvo će biti detaljnije objašnjeno i kroz razgovor sa Jelenom Đoković 26. septemba na predavanju.

Psihološkinja je u intervjuu za 24sedam objasnila gde roditelji najviše greše u vaspitanju svoje dece i kada treba početi sa povlačenjem granica detetu, kako bi se osamostalilo.

1. Šta je to svesno roditeljstvo?

- Svesno roditeljstvo je revolucionaran i nov način vaspitanja gde fokus nije na deci, već na roditeljskom nivou svesti i evolucije. Ova vrsta roditeljstva podstiče roditelje da se usredsrede na to kako sebe da podignu do većeg nivoa svesti i unutrašnje celovitosti. Kada se fokusiraju na sebe, oni prirodno postaju razvijeniji, probuđeniji i svesniji roditelji koji ne „koriste“ decu da ispune svoje snove i očekivanja, već umesto toga nastoje da se povežu sa time ko su zaista njihova deca.

2. Gde danas roditelji najviše greše pri vaspitavanju dece?

- Roditelji pokušavaju da kontrolišu svoju decu kako bi tokom odrastanja postala savršena. Ovo je najveća greška. Kao rezultat ovoga mi „koristimo“ našu decu čineći ih našim instrumentima, gušeći njihove inherentne želje, snove i volju. Naša deca zaslužuju da žive i stvaraju sami svoje živote, a tek kada to čine, osećaće se jako i slobodno.

Foto: www.drshefali.com
Šefali Sabari

 

3. Prema vašem iskustvu, koji su najveći izazovi roditelja sa decom?

- Najveći izazov je u tome da dozvolite vašoj deci da budu ono što jesu, u odnosu na ono što želite da budu. Sledeći izazov je podizati decu u svetu rastuće tehnologije koji podstiče zavisnost od društvenih medija i ekrana. Treći izazov je biti na istoj strani sa svojim supružnikom na roditeljskom putu. Kada se roditelji sukobljavaju u svojim roditeljskim pristupima, to može dovesti do mnogo konflikata i svađa.

4. Zagovarate da ne treba kažnjavati decu uskraćivanjem i drugim "tradicionalnim" načinima kažnjavanja. Mnogi roditelji će se pitati, pa šta da im radimo kada su nedisciplinovana?

- Odgajani smo na tradicionalne načine gde smo kažnjavani kroz kontrolu, strah, stid i krivicu. Ali ovo nisu idealni načini za vaspitavanje dece. Ovi načini jednostavno koriste dominaciju. Postoje moćniji načini da učite svoju decu - kao što su komunikacija, igra, vežbanje i povezivanje. Deca najbolje uče kada nisu pod stresom ili konfliktom. Kada im stvaramo strah i stid, njihovi resursi se iscrpljuju. Naravno, oni nas mogu pratiti, ali centri za učenje u njihovom mozgu su sada u režimu preživljavanja, tako da će oni biti slepo poslušni, a ne istinski kreativni i snalažljivi. Ako želimo da naša deca zaista uče, potrebno je da ih obrazujemo kroz povezivanje i osnaživanje. To je ono što predajem na svojim radionicama o svesnom roditeljstvu.

5. Svedoci smo da postoje i deca koja se često grubo suprotstavljaju nastavnicima u školama, ponekad čak i fizički. Kako roditelji mogu da utiču na njihovo prevaspitanje?

- Nije prihvatljivo da smo grubi i nemamo poštovanja prema bilo kome. Ako se to dešava, onda treba odmah prekinuti. Ali, ne kroz kaznu i sramoćenje, već kroz čvrste i jasne granice. Često kada se deca tako ponašaju u školi, to je zato što se osećaju nemoćno u kući pa traže moć i značaj van kuće. Deca koja osećaju da su saslušana i shvaćena u kući neće se tako ponašati u školi ili na igralištu.

Foto: www.drshefali.com
Šefali Sabari

 

6. I dalje postoje roditelji koji smatraju da je fizičko kažnjavanje dece dobar način vaspitanja. Kako prevaspitati takve roditelje?

- Roditelji koji veruju u fizičko kažnjavanje nisu iskreno u dodiru sa tim. Oni su se zavaravali da su zaslužili takav vid kažnjavanja i ne shvataju da su ove metode toksične i nefunkcionalne. Da bi sačuvali sliku svojih roditelja i detinjstva, odlučili su da veruju da je ovo jedini način da odgajaju decu. Plaše se da istražuju nove načine, jer bi to značilo da bi morali da preispitaju svoje celokupno vaspitanje. Za mnoge je ovo zaista preteća perspektiva, jer bi ih primorala da se suoče sa teškim istinama o svojoj prošlosti na koje možda nisu spremni.

7. Kako odrediti granicu kada roditelj treba da se umeša u životne odluke dece i kada to može biti pogrešno?

- Kako deca stasavaju ka tinejdžerskim godinama i u zavisnosti od njihovog nivoa emocionalne zrelosti, važno je da roditelji počnu da se povlače sve više i više, kako bi deca mogla ponekad i da pogreše i da se na tim greškama uče. Važno je da deca počnu da vežbaju kako da preuzmu veću odgovornost za sopstvene životne odluke, čak i ako to znači da ne uspevaju. To je jedini način da vide vezu između uzroka i posledica svojih odluka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike