Istorijski snimak iz 1945. godine! Kraljica Elizabeta II se upoznaje sa kraljem Petrom (VIDEO)

09.09.2022

13:50

0

Autor: 24sedam

Veze britanske i srpske (tada jugoslovenske) kraljevske porodice nekoliko puta su učvršćene

Istorijski snimak iz 1945. godine! Kraljica Elizabeta II se upoznaje sa kraljem Petrom (VIDEO)
Screenshot 2022-09-09 154401 - Copyright Printskrin/Tviter/ alexbelgrade

Britanska kraljica Elizabeta II preminula je u 96. godini u dvorcu Balmoral u Škotskoj. Bila je prva britanska vladarka koja je bila na tronu više od 70 godina, a kraljevska porodica Karađorđević gajila je posebne odnose sa njom

Veze britanske i srpske (tada jugoslovenske) kraljevske porodice nekoliko puta su učvršćene, a sačuvan je i snimak iz 1945. godine kada se ona i kralj Petar Drugi upoznaju.

Tadašnja princeza devetnaestogodišnja Elizabeta upoznaje kralja Petra II i zajedno sa ocem Džordžom VI kumuje prestolonasledniku Aleksandru Karađorđeviću. Krštenje Aleksandra obavio je patrijarh Gavrilo u Vestminsterskoj opatiji 24. oktobra 1945. Na snimku možemo videti i vladiku Nikolaj Velimirović.

 

 

- Moja kuma Njeno visočanstvo kraljica Elizabeta, tada Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Elizabeta krstila me je zajedno sa svojim ocem, njegovim visočanstvom kraljem Džordžom VI u Londonu - napisao je na Fejsbuku prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević (76).

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, kojem je britanska kraljica Elizabeta II bila kuma, poslao je poruku saučešća britanskoj kraljevskoj porodici.

- Sa velikom tugom i žalošću sam primio vest o smrti moje drage kume, Njenog Veličanstva Kraljice Elizabete Druge. Moja supruga, moja porodica i ja šaljemo svoje molitve Gospodu da joj podari večni mir u svome Carstvu - naveo je u poruci, dodajući da će se rado sećati njenog izvanrednog duha, mudrosti i odvažnosti“

 

 

- Poznato je koliko je kumstvo bitno za nas Srbe, to je posebna, sveta veza i zato mi sve ovo tako teško pada. Njena posvećenost služenju svojoj zemlji i narodu je pravi primer uloge monarha u današnjem svetu. Ona će duboko nedostajati njenom narodu i svim ljudima na svetu koji su imali zadovoljstvo da poznaju ovu neverovatnu ženu, koja je bila i ostaće uzor i inspiracija - poručio je prestolonaslednik.

Povodom smrti britanske kraljice oglasio se princ Filip Karađorđević. On je rekao da je Elizabeta II imala određenu dozu moći da se uključi u određene procese i dodao da smatra da je to važan način upravljanja za 21. vek.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike